Bakanlıktan vergi açıklaması: Kayıt dışılıkla mücadele!

Hazine ve Maliye Bakanlığı, kayıt dışı ekonomiyle mücadele çerçevesinde lüks yat ve tekne satışlarını takibe aldı. 2021-2023 yılları arasında yapılan denetimlerde, bu alandaki satışlardan kaynaklanan 1,4 milyar liralık vergi kaybı ortaya çıkarıldı.

Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), yüksek gelir elde edip düşük vergi ödeyen mükelleflerin izini sürerken, turizm bölgelerindeki lüks tüketim alışkanlıklarını mercek altına aldı. Bakanlık, özel yat ve tekne satışlarını sigorta verileri ve kasko değerleriyle çapraz kontrol ederek, bu taşıtların satış bedellerinin beyanlarda gerçeği yansıtmadığını tespit etti.

SATIŞ BEDELLERİ DÜŞÜK GÖSTERİLDİ

Yapılan incelemelerde, 45 binin üzerinde özel tekne ve yat satışı gerçekleştirildiği belirlendi. Gelir İdaresi, 15 bin gerçek kişi ve 1527 şirketin beyan ettikleri satış bedelleri ile gerçek fiyatlar arasında büyük fark olduğunu saptadı. Vergilendirilmesi gereken gelirler düşük gösterilirken, bu satışlardan kaynaklanan 1,4 milyar liralık kayıt dışı hasılatın peşine düşüldü.

5 YIL İÇİNDEKİ SATIŞLAR VERGİLENDİRİLİYOR

Gelir Vergisi Kanunu'na göre, gemi ve yat gibi taşıtların 5 yıl içinde elden çıkarılmasından doğan kazançlar, değer artışı kazancı olarak vergilendiriliyor. Satışların ticari kazanç sayılması halinde ise hem gelir veya kurumlar vergisi hem de Katma Değer Vergisi (KDV) uygulanıyor.

BAKAN ŞİMŞEK: "KAYIT DIŞILIKLA MÜCADELE GENİŞLİYOR"

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, vergi kaçakçılığına karşı denetimlerin devam edeceğini belirtti. Şimşek, "Çok kazanan ancak az vergi verenlerin kapısını çalmaya devam ediyoruz. Kayıt dışılıkla mücadelemiz sektör sektör genişliyor. Vergi adaletini sağlamak için lüks tüketim yapan ancak vergi matrahını düşük gösterenleri yakından izliyoruz" dedi.

Bakan Şimşek, yeni denetim yöntemlerinin de devreye alınacağını vurgulayarak, kayıt dışı kazançların peşinde olduklarını ve bu alanda sektörel saha denetimlerinin yoğun şekilde süreceğini ifade etti.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri