Baklavanın yanında ayran veya süt içme geleneği nereden geliyor?

Bayramlarda vazgeçilmez olan baklavanın süt ya da ayran ile ikram edilmesi çok eski bir gelenek. Günümüze kadar ulaşan bu geleneğin tarihçesini daha önce merak etmiş miydiniz? İşte detaylar…

Bir Osmanlı geleneği olan tatlının yanında süt veya ayran ikramı uzmanlara göre son derece sağlıklı ve faydalı bir yöntem. Tatlı ikramları sırasında şerbetli tatlıları bu içecekler ile beraber tüketmek vücut sağlığı için çok faydalı.

Bayramların vazgeçilmezi olan baklavayı tüketirken şeker miktarı da yüksek oranda artıyor. Bu oranı en aza indirerek dengelemek için geçmişten gelen bir geleneğimiz bulunuyor. Osmanlıdan günümüze kadar gelen ve hala devam eden, baklavanın yanında süt veya ayran tüketiminin faydaları da saymakla bitmiyor.

Baklavanın yanında ayran tüketerek, karbonhidratların daha hızlı yakılmasını sağlayabilirsiniz. Şekerli bir tatlı olan baklava, fazla tüketildiğinde dişlere zarar verebilir. Ancak ayran, baklavanın şekerinin dişlerde kalmasını engelleyerek diş sağlığını korumaya yardımcı olur.

DENGE KAYNAĞI

Tatlı ile birlikte içilen bir çay bardağı süt, içerdiği protein sayesinde kan şekerindeki ani yükselmeleri dengelemeye yardımcı olur. Bayramlarda, tatlının yanında ayran gibi süt de ikram edilebilir, böylece tatlı tüketimi daha dengeli ve sağlıklı hale getirilebilir.

Tatlı ve ayran sunumu, hem tarihi hem de lezzet açısından oldukça ilginç detaylar barındırır. Baklava ve süt ikilisi, kökleri Osmanlı dönemine uzanıyor. Baklavanın yanında süt sunulmasının temel sebeplerinden biri, baklavanın ağır ve şekerli bir tatlı olması diyebiliriz.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri