44 yıldır el süpürgesi üreten Ali Uyar, dedesinden öğrendiği teknikleri kullanarak kırsal Emendere Mahallesi'nde süpürge otunu ekiyor, hasat ediyor, kurutuyor ve geleneksel yöntemlerle el süpürgesi haline getiriyor. Uyar, bu sürecin meşakkatli olduğunu ve yaklaşık 30 dönüm arazisinde yetiştirdiği otları süpürgeye dönüştürmenin emek gerektiren bir iş olduğunu ifade etti.
TAKAS YÖNTEMİYLE İŞİNİ SÜRDÜRÜYOR
Ali Uyar, bölgenin ilk el süpürgesi üreticilerinden olan Ali Çavuş'un torunu olarak biliniyor. 44 yıldır geleneksel yöntemlerle eşiyle birlikte süpürge otundan el süpürgesi üreten Uyar, dedesinin izinden giderek bu mesleği sürdürüyor. Önceden pazarlarda satış yapan Uyar, şimdi evde satış yaparak tanınmış bir isim haline gelmiş. Takas yöntemiyle kazanç elde eden Uyar, özellikle Zeytinliova ve Saruhanlı gibi yerlere zeytin ve yağ takası yaparak işini sürdürüyor. Geleneksel yöntemle ürettiği el süpürgelerinde kaliteden ödün vermediğini belirten Uyar, sağlamlık ve kullanılabilirlik gibi özelliklere önem verdiğini ifade etti. Her zaman bu işi yapmaktan keyif aldığını ve bu sevgiyle çalıştığını vurgulayan Uyar, her seferinde yaklaşık 2 bin süpürge elde ettiğini söyledi.