Bayburt'ta 5,8 büyüklüğünde deprem tatbikatı gerçekleştirildi

Bayburt'ta, Valilik himayesinde ve İl Afet ve Acil Durum (AFAD) Müdürlüğü koordinasyonunda, "Türkiye Afet Müdahale Planı (TAMP)-Bayburt Masa Başı ve Saha Tatbikatı" başarıyla gerçekleştirildi.

Tatbikata, Vali Mustafa Eldivan başkanlığındaki Afet ve Acil Durum Koordinasyon Kurulu öncülük etti. Tatbikatın amacı, olası doğal afetler sırasında hazırlık ve müdahale stratejilerinin gözden geçirilmesiydi.

Tatbikatın ilk aşaması, Bayburt Üniversitesi’nde düzenlenen masa başı tatbikatıyla başladı. Bu bölümde, afet yönetimi ve koordinasyon süreçleri detaylı olarak değerlendirildi. Ardından, kampüs alanında 5,8 büyüklüğünde bir deprem senaryosu üzerine saha tatbikatına geçildi.

Tatbikat kapsamında, kentin belirli noktalarındaki senaryo gereği meydana gelen olaylara AFAD başta olmak üzere çeşitli arama kurtarma ve sağlık ekipleri, polis, jandarma, itfaiye ve psikososyal destek ekipleri müdahale etti. Olay yerlerinde saha koordinasyon merkezi, kayıt masası, barınma çadırları, personel konuşlanma alanları ve iaşe merkezleri oluşturuldu.

Tatbikatın önemli bir aşaması Genç Osman Mahallesi'nde gerçekleşti. Senaryo gereği, burada iki binada yıkım ve yangın meydana geldi. Ekipler hızla olay yerine sevk edilerek, enkazda dinleme çalışmaları yaptı. Ardından, enkaz altında kalan kişilere güvenli bir şekilde ulaşmak için binaya giriş noktaları belirlendi. Duvar kırım aletleri yardımıyla enkazda açılan oyuklardan yaralılara ulaşan ekipler, sedyeyle çıkardıkları yaralıları sağlık ekiplerine teslim etti.

Tatbikatı yerinde izleyen Vali Mustafa Eldivan, gazetecilere yaptığı açıklamada, Türkiye'nin büyük bir devlet olarak doğal afetlere karşı hızlı ve etkili müdahale gücüne sahip olduğunu belirterek, "TAMP'ın amacı, afetlere hazır olup, hızla müdahale ederek yaraları sarmak ve normal hayata dönmeyi sağlamaktır. Hem masa başı hem de saha tatbikatlarıyla bu hazırlıklarımızı sürdürüyoruz. Koordinasyon içinde gerçekleştirilen tatbikatlar, bizim afetlere olan hazırlığımızı güçlendiriyor." dedi.

AFAD İl Müdürü Uğur Minder ise tatbikatın, 6 Şubat 2023'te meydana gelen depremler sonrası afet yönetimi konusundaki farkındalığı artırmak ve koordinasyonu güçlendirmek adına önemli bir adım olduğunu ifade etti. Minder, "Senaryo gereği 5,8 büyüklüğünde bir deprem tatbikatını tüm afet gruplarıyla birlikte başarıyla icra ettik." dedi.

Tatbikat, afetlere karşı hazırlıklı olmanın ve koordinasyonu geliştirmenin önemini bir kez daha vurgularken, Bayburt'ta yürütülen çalışmaların başarılı bir şekilde sürdürüldüğü gözler önüne serildi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri