Bazıları servetini 2’ye katlarken, bazıları ise daha çok yoksullaştı

En zengin yüzde 1'lik kesimin serveti pandemide ikiye katlandı. Dünyanın en zengin beş kişisinin serveti iki katına çıkarırken, 5 milyar kişilik yoksul kesim ise daha da yoksullaştı. İşte, Dünya Ekonomi Forumu'nda Oxfam raporu! Gelin hep birlikte inceleyelim…

ÖZEL HABER: SÜMER TAŞKIRAN

Oxfam'ın yayımladığı rapora göre, dünya genelindeki en zengin yüzde 1'lik kesim, pandemi sonrasında servetini ikiye katladı. 2020 yılından itibaren dünyanın en zengin beş kişisinin servetinin iki katına çıktığını ortaya koyan rapor, aynı dönemde dünya nüfusunun yüzde 60'ını oluşturan 5 milyar kişilik yoksul kesimin daha da yoksullaştığını gösteriyor.

Raporda, en zengin yüzde 1'lik kesimin, 2020'den bu yana dünya genelinde yaratılan yeni zenginliklerin neredeyse iki katını, yaklaşık 42 trilyon dolarlık bir miktarı topladığı vurgulanıyor. Bu rakam, dünya nüfusunun geri kalan yüzde 99'unun elde ettiği miktarın neredeyse iki katıdır.

Geçen on yılda, en zengin yüzde 1'lik kesim, tüm yeni zenginliklerin yarısını elde etmişti.
Oxfam'ın "Survival of the Richest" başlıklı raporu, İsviçre'nin Davos kentindeki Dünya Ekonomi Forumu'nun açılış gününde yayımlandı. Forum, zenginlik ve yoksulluk arasındaki uçurumun son 25 yılda ilk kez eş zamanlı olarak arttığı bir dönemde, elitlerin toplandığı bir etkinlik olarak değerlendiriliyor.

Oxfam International'ın Genel Direktörü Gabriella Bucher, sıradan insanların temel ihtiyaçlar üzerinde günlük fedakarlıklar yaparken, süper zenginlerin en vahşi hayallerini bile aştığını belirterek, "Bu 10 yıl milyarderler için şimdiye kadarki en iyi dönem olacak gibi görünüyor." dedi.

Raporda, milyarderlerin servetlerinde olağanüstü artışlar olduğu ifade ediliyor. 2020'den bu yana pandemi ve ekonomik kriz sürecinde, tüm yeni zenginliklerin yüzde 63'ü, yani 26 trilyon dolar, en zengin yüzde 1'lik kesim tarafından toplanırken, geri kalan yüzde 37'si, yani 16 trilyon dolar, dünya nüfusunun geri kalanına dağıldı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri