Benzine ÖTV zammı 9 lirayı bulabilir

Temmuz ayında olduğu gibi Ocak ayında da ÖTV zammı ile birlikte benzine büyük bir zam gelmesi bekleniyor.

Brent petrol ve döviz kuru dalgalanmaları ile birlikte KDV ve ÖTV oranlarındaki artışlar, benzin ve motorin fiyatlarında değişikliklere yol açıyor.

Son olarak, 14 Kasım'da 1 lira 64 kuruşluk bir indirimin ardından, 16 Kasım'da motorine 1 lira 14 kuruşluk bir zam gerçekleşti.

Sektör kaynaklarına göre, akaryakıt fiyatlarına ÖTV zammı yapılması beklenmektedir. Alkol ve sigarada olduğu gibi, benzin ve motorin ÖTV'sine de üretici enflasyonu oranında 6 aylık periyotlarla zam yapılıyor.

Ocak ve temmuz aylarında benzin ve motorin vergileri otomatik olarak artmaktadır. Bu çerçevede, yıl sonuna kadar ÖTV tutarı benzinde 7,526 TL, motorinde 7,055 TL ve otogazda 5,778 TL artırılacak. Katma Değer Vergisi (KDV/Yüzde 20) eklenerek, pompa satış fiyatlarında bir artış yaşanacaktır.

Benzinin litre fiyatına 9,03 TL, motorinin litre fiyatına 8,47 TL ve otogaza 6,93 TL vergi artışı beklenmektedir.

16 Temmuz'da kurşunsuz benzinin litre fiyatından alınan ÖTV tutarı 2,52 liradan 7,52 liraya çıkarılmış, motorinin litre fiyatından alınan vergi tutarı ise 2,05 liradan 7,05 liraya yükseltilmişti. Bu ÖTV kararı sonrasında, benzin ve motorin gruplarında 6 lira fiyat artışı meydana gelmişti. 16 Temmuz Pazar günü itibarıyla İstanbul Avrupa Yakası'nda benzin fiyatları 34,01 TL, motorin fiyatları ise 32,36 TL olarak belirlenmişti.

Ankara'da benzinin litre fiyatı 35,14 TL, motorinin litre fiyatı 38,14 TL, LPG'nin litre fiyatı ise 18,66 TL olarak kaydedilmiştir.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri