Bilâl Niyazi Şimşir kimdir?

Bilâl Niyazi Şimşir hayatını kaybetti. Peki, Bilâl Niyazi Şimşir kimdir? Detaylar haberimizde...

1933 yılında doğan Bilâl Niyazi Şimşir, Türk diplomat, akademisyen, tarihçi ve yazar olarak öne çıkıyor. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü'nden mezun olduktan sonra, aynı fakültede Diplomasi Tarihi Kürsüsü'nde araştırma görevlisi olarak kariyerine başlamış. Türk Dışişleri Bakanlığı'na geçiş yaptığı 1960'tan itibaren Paris, Şam, Londra, Lahey Türk Büyükelçiliklerinde başkâtip ve müsteşar olarak görev almış.

Dışişleri Bakanlığı'ndaki uzun hizmeti sırasında şube müdürü, daire başkanı, genel müdür yardımcısı ve genel müdür gibi çeşitli görevlerde bulunmuş. Ayrıca, Tiran Büyükelçiliği, Pekin Büyükelçiliği, Avustralya ve Güney Pasifik Ülkeleri'nde büyükelçi olarak Türkiye'yi temsil etmiş. Emekliye ayrıldığı 1998 yılına kadar Türk diplomasisine önemli katkılarda bulunmuş.

Şimşir, 52 ciltlik araştırma kitapları ve 160'tan fazla makale ile yakın tarih konularında önemli bir entelektüel birikime sahip. Özellikle, İngiliz belgeleri üzerine yaptığı araştırmalar ve bu konudaki kitaplarıyla tanınmış. Uzun bir kariyere sahip olan Şimşir, Türk Tarih Kurumu "Şeref Üyeleri" arasında yer edinmiş.

BİLAL ŞİMŞİR HAYATINI KAYBETTİ

Bilâl Niyazi Şimşir, 90 yaşında aramızdan ayrıldı. Türk Tarih Kurumu, Şimşir'in vefat haberini sosyal medya üzerinden duyurdu. Kurumun paylaşımında, "Deneyimleriyle genç diplomatlara ışık tutan, üretken bir yazar ve arşivimize değerli katkılarda bulunan şeref üyemiz Bilal Şimşir'i kaybetmenin üzüntüsünü yaşıyoruz. Allah'tan rahmet, ailesine ve camiamıza baş sağlığı dileriz" ifadelerine yer verildi. Türkiye'nin yetiştirdiği değerli büyükelçi ve tarihçiye minnettarız. Allah rahmet eylesin, mekânı cennet olsun.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri