Ankara Tava özellikle Ankara'ya özgü bir yemek olarak, İç Anadolu Bölgesi'nde de farklı uyarlamalarla yapılan yöresel bir lezzettir. Gündelikte tek başına ana yemek olarak tüketilebilen ve düğün, bayram gibi özel günlerde de enfes tadıyla ağırlığını ortaya koyan Ankara Tava, yüzyıllardan beri güncelliğini korumaya devam ediyor.
ANKARA TAVASINA LEZZET VEREN NEDİR?
Ankara Tava, Çubuk, Beypazarı, Kalecik, Polatlı ve Haymana ilçelerinde yetişmiş kuzu ve koyunların etlerinden yapılır. Bu ilçelerin kırsal alanlarında yayılan koyunların kendine has bir florası vardır. Ete geçen bu flora, Ankara Tavası ve et ile yapılan diğer yemeklere benzersiz bir lezzet verir.
Ankara'ya özgü olan bu yöresel yemek, İç Anadolu Bölgesi'nde de farklı olarak hem et hem de sebzeli olarak yapılıyor. Ankara Tava'yı lezzetli bir şekilde yapıp sunmak için etin doğal ortamında yayılan koyunlardan sağlanması gerekir.
Yemek yapımında kuzunun ön kol ve kaburgaları kullanılır. İlk başta etler tencereye alınarak önlü arkalı mühürlenir. Daha sonra, yemeklik doğranmış soğan ve sarımsaklar da kavrulur. Mühürlenmiş et tekrardan soğan ve sarımsağın içine eklenerek bir miktar su ile pişmeye bırakılır.
Bu arada yemeğin pilavı yapılır. Döküm bir tencerede pilav için tereyağı eklenir. Eriyen tereyağının üzerine, arpa şehriyeler eklenerek rengi dönene kadar kavrulur. Daha sonra içine sırasıyla biber ve domates eklenerek karıştırılır. Tuz ve etin suyundan tavaya eklenerek pilav pişirilir. En son aşamada ise etler üzerine yerleştirilerek 190 derecede önceden ısıtılmış fırında şehriye suyunu çekene kadar pişirilerek servis edilir.
Sofraların baş tacı olan bu yöresel et yemeği yiyenlerin vazgeçemeyeceği bir lezzet olmaya devam ediyor.
ANKARA TAVASI COĞRAFİ OLARAK TESCİLLENDİ
Ankara Tava, Ankara'ya özgü bir yemek olarak Coğrafi Tescil Belgesi'ne sahiptir. Yemeğin yapıldığı et burada ön plana çıkıyor. Ankara'nın ilçelerinde doğal otlaklarda yayılan koyun ve kuzu etlerinin sahip olduğu flora Ankara Tava'ya asıl lezzetini kazandıran ana unsuru oluşturuyor.