ÖZEL HABER: GAMZE ERDOĞAN
Yapılan bir araştırmaya göre Avrupa'da en az kırmızı et, balık ve tavuk tüketen ülke Türkiye oldu. Prof. Dr. Güner Sönmez, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla bu araştırmayı değerlendirdi. anadolugazete.com.tr olarak Başkent Ankara'da yükselen fiyatlar, et, balık ve tavuk alımını nasıl etkiledi yerinde inceledik.
PROTEİN TÜKETİMİ ZİHİNSEL VE FİZİKSEL SAĞLIĞA DOĞRUDAN ETKİLİ
Bilimsel araştırmalara göre, kaliteli ve yeterli miktarda protein tüketimi ile zihinsel performans arasında doğru bir ilişki bulunuyor. Özellikle çocuklar ve ergenler üzerinde yapılan araştırmalar, düzenli protein tüketiminin akademik başarıyı artırdığını gösteriyor. Aynı şekilde yetişkinlerde yapılan araştırmalar da hayvansal protein tüketiminin bunama riskini düşürdüğünü ve bilişsel gerileme riskini azalttığını ortaya koyuyor.
Prof. Dr. Sönemez'in açıklamasına göre ülkemizde, birçok ailenin kırmızı et, tavuk ve balığa erişimi sınırlı hâle gelmiş durumda. Sönmez, "Gün geçtikçe bu ürünlere ulaşabilen insan sayısı azalıyor. Uzmanlar, sadece makarna, ekmek ve zeytin gibi besinlerle beslenen bir çocuğun, haftada 2-3 kez et yiyen ve her sabah yumurta tüketen bir çocukla aynı akademik başarıyı göstermesinin beklenmemesi gerektiğini vurguluyor." sözleriyle protein alımının önemine dikkat çekti.
YETERSİZ PROTEİN ALIMININ SAĞLIK ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ
Yetersiz protein alımı, insan sağlığı üzerinde birçok olumsuz etkiye sebep olabilir diyen Sönmez, "Protein eksikliğinin kas kaybı, saç, tırnak ve deri problemleri, sık hastalanma, yaraların geç iyileşmesi, yeme bozuklukları, gelişme geriliği, karaciğer yağlanması ve bilişsel fonksiyonlarda gerileme gibi sağlık sorunlarına yol açabiliyor." dedi.
BAŞKENT MARKETLERDE ET FİYATLARI YENİDEN YÜKSELDİ
Ankara'da Başkent Market'lerde dana kıymanın kilosu 488 TL, dana antrikotun kilosu ise 650 TL'ye satılıyor. Ankara'daki zincir marketlerde ise tavuk butun kilosu 300 TL'den başlarken, 1 kilo hamsinin fiyatı ise 170 TL'yi buluyor.