Tablette Süryanice, Asurice, Akadca ve diğer dillerde yazılmış yalnızca kadın isimlerinin yer alması dikkat çekici bir detay olarak öne çıkıyor.
TARİHİ BULUNTU: KADIN İSİMLERİYLE DOLU KİL TABLET
İçkale Müze Kompleksi bünyesinde sergilenen bu özel tablet, Asur İmparatorluğu döneminde saray kalıntılarında bulundu. Üzerinde Süryanice, Asurice, Akadca ve Anadolu merkezli dillere ait kadın isimleri yer alıyor. Ancak bazı isimlerin hangi dil grubuna ait olduğu hala bilinmiyor.
KAZI ÇALIŞMALARI VE KEŞİF
Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın izni ve Devlet Su İşleri'nin (DSİ) sponsorluğunda, 2000-2012 yılları arasında Dicle Nehri kenarında yapılan kurtarma kazılarında bu önemli buluntuya ulaşıldı. Ziyaret Tepe'deki kazılarda bulunan kil tablet, Asur İmparatorluğu'nun Kuzey Mezopotamya'daki bir eyalet başkenti olan bu bölgenin saray yapılarında keşfedildi.
TABLETİN ANLAMI VE ÖNEMİ
Diyarbakır Müze Müdürü Müjdat Gizligöl, tabletin önemine dikkat çekerek, "Bu tablet, Asur İmparatorluğu'nun sarayında çalışan kadınların isimlerinin yer aldığı bir liste niteliğinde. Kadın isimlerinin bazılarının hangi dilde olduğu bilinmiyor. Bu isimler yüksek ihtimalle ya kaybolmuş dillere ait ya da Orta Doğu'nun çeşitli yerlerinden getirilen kadınlardır. Tablet, sarayda çalışan kadınların listesi olarak değerlendirilebilir" dedi.
ASUR İMPARATORLUĞU VE KAYIT TUTMA GELENEĞİ
Asur İmparatorluğu'nun kayıt tutma geleneğine vurgu yapan Gizligöl, "Asur İmparatorluğu, Roma İmparatorluğu'ndan 1000-1500 yıl önce hüküm sürmüş ve Roma İmparatorluğu gibi kayda önem veren bir imparatorluktur. Anadolu'ya yazıyı ve tabletleri getiren Asur İmparatorluğu'dur" ifadelerini kullandı.
ZİYARETÇİLERE ÇAĞRI
Diyarbakır Müzesi'nde sergilenen bu eşsiz eseri görmek için yerli ve şehir dışından gelen ziyaretçilere çağrıda bulunan Gizligöl, "Bu tablet, M.Ö. 614 ile 611 yılları arasında tarihleniyor ve Asur İmparatorluğu yıkılmadan önce yazılmış. Saray tahrip edildiğinde yanık ünitenin içinden çıkarıldı. Tabletin parçalarını birleştirdik, ancak bazı eksik kısımlar kaldı" dedi.
ARKEOLOG GÖRÜŞLERİ
Diyarbakır Müzesi'nde görevli Arkeolog Nuran Candan da tabletin önemine değinerek, "Bu kil tabletin en önemli özelliği kadın isimlerinin yer alması. İsimler araştırıldığında farklı dil gruplarına ait olduğu görülüyor. Asuri, İrani, Süryani ve Sami dil grubuna ait isimler var. Bunun dışında hala çözülemeyen isimler de bulunuyor" şeklinde konuştu.