Binlerce yıllık tarihi kentin kazı çalışmaları tamamlandı: Buluntular tarihe ışık tutuyor!

Düzce'nin Konuralp bölgesinde, Bitinya Kralı I. Prusias'a adanan ve Batı Karadeniz'in Efes'i olarak bilinen Prusias Ad Hypium Antik Kenti'nde büyük bir keşif süreci devam ediyor. Yıl sonunda tamamlanması hedeflenen kazı çalışmalarının ardından antik kentin restorasyonu başlayacak.

Konuralp Müze Müdürlüğü önderliğinde, Düzce Belediyesinin destekleriyle yürütülen arkeolojik kazılar, 2019 yılından bu yana 12 ay boyunca aralıksız devam ediyor. Antik kentin tarihi milattan önce 3. yüzyıla kadar uzanıyor ve zamanla pek çok yapıyla zenginleşmiş olmasına rağmen, toprak altında kalan zenginliklerin bozulmadığı belirtiliyor.

BULUNTULAR TARİHE IŞIK TUTUYOR

Uzman ekiplerce yürütülen kazılar, antik tiyatro, surlar, su kemerleri ve Roma Köprüsü gibi önemli yapıları gün yüzüne çıkarmış durumda. Özellikle tiyatro bölümünde yapılan kazılarda, Yunan mitolojisindeki önemli figürlerden Medusa heykel başı, mask heykelleri ve tonoz gibi buluntular keşfedildi. Ayrıca, Apollon ve zafer tanrıçası gibi kabartma heykellere de rastlandı.

Konuyla ilgili olarak açıklama yapan Konuralp Müze Müdürü İhsan Arslan, antik tiyatronun 3 katlı ve 50 metre uzunluğunda bir sahne binasıyla ön plana çıktığını belirtti. Restorasyon sürecinin ardından tiyatronun turizme açılmasını umduklarını dile getiren Arslan, buluntuların tarihe ışık tuttuğunu vurguladı.

Düzce Belediyesi Kültür İşleri Müdürü Burçin Sarıcan ise bölgenin Anadolu coğrafyasındaki korunmuş tiyatrolardan biri olduğunu ve yapılan çalışmaların büyük bir tarihi miras kazandırdığını ifade etti. Sarıcan, restorasyon projesinin tamamlanmak üzere olduğunu ve ardından antik tiyatronun ziyarete açılacağını belirtti.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri