Bireysel kredi ve kredi kartı borçlarına rahatlatacak düzenleme!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), bireysel kredi kartı ve ihtiyaç kredilerine ilişkin tüketicileri rahatlatacak yeni düzenlemeler getirdi.

İki kurumun eş güdümlü adımlarıyla borç ödemekte zorlanan bireyler için 60 aya kadar yapılandırma imkanı tanındı. Bu karar, ekonomik dalgalanmalar karşısında bireylerin finansal yükünü hafifletmeyi amaçlıyor.

BORÇ YAPILANDIRMA KOLAYLIĞI GELİYOR

BDDK tarafından yapılan düzenlemeyle, bireysel kredi kartı borçlarını ödemekte zorlanan tüketicilere 60 aya kadar taksitlendirme imkanı sağlandı. Bu yapılandırma, borcunu ödeyemeyen tüketicilere nefes aldıracak. Ödeme planı çerçevesinde her aya düşen taksit tutarı, o ayki asgari ödeme tutarına eklenerek hesaplanacak. Ancak, yapılandırılan borcun en az yarısı ödenmeden, ilgili bankadaki kredi kartı limiti artırılamayacak.

Benzer şekilde, ihtiyaç kredisi borçlarında da 30 günden fazla geciken ödemelerde 60 aya kadar yapılandırma yapılabilecek. Ancak, bu yapılandırma fırsatı, borçlunun bir yıl içerisinde başvuru yapması şartıyla geçerli olacak.

FAİZ ORANLARINA SINIR GETİRİLDİ

TCMB de yapılandırma sürecine katkı sağlayan bir diğer adım attı. Bireysel kredi kartı borçlarının yapılandırılmasında uygulanacak azami faiz oranı, referans faiz olan yüzde 3,11 ile sınırlandırıldı. Bu, borçluların yükünü hafifletmeyi hedefleyen önemli bir adım olarak öne çıkıyor.

Ayrıca, kredi kartı borçlarında asgari ödeme oranlarında da güncelleme yapıldı. 50 bin lira ve altında olan kredi kartı borçları için asgari ödeme tutarı, dönem borcunun yüzde 20’si olacak. 50 bin lira üzerinde borcu olanlar ise yüzde 40 oranında asgari ödeme yapmak zorunda olacak.

FAİZ ORANLARINDA DETAYLI DEĞİŞİKLİKLER 1 KASIM’DA YÜRÜRLÜĞE GİRİYOR

TCMB, kredi kartı dönem borcuna göre azami akdi faiz oranlarını yeniden düzenledi. Referans oranın aynı kalması durumunda, dönem borcu 25 bin liranın altında olan kredi kartları için azami faiz oranı yüzde 3,50 olarak uygulanacak. 25 bin ila 150 bin lira arasında borcu olanlar için bu oran yüzde 4,25, 150 bin lira ve üzerinde borcu olanlar için ise yüzde 4,75 olarak belirlendi. Nakit çekim işlemleri için ise azami faiz oranı yüzde 5 olarak sabit tutuldu.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri