BM Güvenlik Konseyi Gazze gündemiyle acil toplanıyor

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres’in dün Gazze Şeridi için BM Şartı’nın 99. maddesini devreye sokmasının ardından BM Güvenlik Konseyi yarın acil toplanma kararı aldı.

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres'in Gazze Şeridi için BM Şartı'nın 99. maddesini devreye sokmasının ardından BM Güvenlik Konseyi, acil toplantı için bir araya gelme kararı aldı. Ekvador, Güvenlik Konseyi başkanlığını yürüttüğü için toplantının yarın ABD'nin New York kentinde BM Genel Merkezi'nde yerel saatle 10.00'da başlayacağını duyurdu.

27 yardım kuruluşunun BM ve ortakları arasında yer aldığı ortak bildiride, Gazze Şeridi'ndeki koşulların "tanık oldukları en kötü koşullar arasında" olduğu vurgulanarak, insani çabaların "neredeyse imkansız hale geldiği" ifade edildi. Bildiride, çatışmaların derhal durdurulması çağrısında bulunuldu.

Guterres'in Gazze Şeridi'ndeki insani felaketi durdurmak için BM Şartı'nın 99. maddesine başvurduğu olayda, BM Güvenlik Konseyi'ne gönderdiği mektupta, İsrail-Filistin krizi konusunda uluslararası barış ve güvenliği tehdit eden bir durumu Güvenlik Konseyi'nin dikkatine sunduğu belirtilmişti. Bu adım, Guterres'in uluslararası barış ve güvenlik konularında Güvenlik Konseyi'ni harekete geçirmek için kullanabileceği en güçlü diplomatik araçlardan biri olarak kabul ediliyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri