11 ayın sultanı ramazan ayının gelmesiyle birlikte çok sayıda vatandaş oruç tutmaya başladı. İftar vaktinin gelmesiyle birlikte aniden fazla yemek yeme birçok mide sorununu beraberinde getirebiliyor. Ayrıca yemeklerin yanında tüketilen fazla şekerli ve asitli içecekler de gün içinde daha fazla su tüketime isteğine yol açıyor.
Oruç tutarken mide problemlerini ve susuzluğu en aza indirgemek için ev yapımı ve düşük ücretli içecekler hazırlamak da mümkün. Bu içecekler iftar vaktinde vücudun ihtiyacı olan su miktarını karşıladığı gibi gün boyu fazla su içme isteğini de önlüyor.
FERAHLIK VEREN VİŞNE ŞERBETİ
Vişne ve kurutulmuş meyvelerle ferahlık verecek harika bir şerbet tarifi:
Malzemeler:
- 1 su bardağı vişne
- 1 su bardağı toz şeker
- 2 adet çubuk tarçın
- 5 adet kuru üzüm
- 2-3 adet tane karanfil
- 1 litre su
Hazırlanış:
- İlk olarak, derin bir tencereye suyu alın.
- Ardından çubuk tarçın ve karanfili suya ekleyerek ocağı açın ve kaynamaya bırakın.
- Kaynayan suya toz şekerini ilave edin ve karıştırarak eritin.
- Şeker eridikten sonra kuru üzümleri tencereye ekleyin ve yaklaşık 5 dakika boyunca kaynatmaya devam edin.
- Son olarak taze vişneleri tencereye ekleyin ve kaynatma işlemini 5 dakika daha sürdürün. Vişnelerin suya iyice karışması için ara sıra hafifçe karıştırabilirsiniz.
- Şerbetiniz hazır hale geldiğinde, ocaktan alın ve soğuması için bir kenarda bekletin.
- Soğuyan şerbetin içerisinden çubuk tarçın ve karanfili çıkarın.
- Hazırladığınız serin ve ferahlatıcı şerbeti bir sürahiye alın ve buzdolabında iyice soğutun.
- Soğuk olarak servis etmek için buzdolabından çıkardığınız şerbeti bardaklara dökerek misafirlerinize sunabilirsiniz.
MİDEYİ RAHATLATAN REYHAN ŞERBETİ
Hazımsızlığınızı hafifleten ve mideyi rahatlatan bir şerbet: Reyhan Şerbeti
Malzemeler:
- 1 demet reyhan
- 1 su bardağı toz şeker
- 4 adet kuru karanfil
- 2 adet çubuk tarçın
- Yarım tatlı kaşığı limon tuzu
- 6 su bardağı kaynar su
Hazırlanış:
- Reyhan demetini bol suda iyice yıkayın ve süzün, ardından yapraklarını ayıklayın.
- Bir tencereye limon tuzu, toz şeker, karanfil ve çubuk tarçını ekleyin.
- Hazırladığınız reyhan yapraklarını da tencereye ekleyin ve üzerine kaynar suyu ilave edin.
- Şeker tamamen eriyene kadar karıştırın, ardından tencerenin kapağını kapatın ve şerbeti dinlenmeye bırakın.
- Şerbet oda sıcaklığına geldiğinde, sürahiye alın ve buzdolabında yaklaşık 2 saat dinlendirin.
- Dinlendirme süresinin sonunda, şerbetinizi buz ile birlikte servis ederek ferahlatıcı bir içecek haline getirin.
YÜZYILLARIN VAZGEÇİLMEZİ RAMAZAN ŞERBETİ
Osmanlı'dan günümüze uzanan, Ramazan sofralarını süsleyen eşsiz bir şerbet tarifi: Ramazan Şerbeti
Malzemeler:
- 5 litre su
- 2 çubuk tarçın
- 5 adet hibiskus çiçeği
- 5 adet kırmızı üzüm
- 1 adet kök zencefil
- 1 çay kaşığı karanfil
- 1 adet doğranmış kırmızı erik
- 1 su bardağından bir parmak eksik şeker
Hazırlanış:
- Öncelikle uygun bir tencereye karanfil, çubuk tarçın ve kök zencefili ekleyin.
- Üzerine 5 litre suyu ekleyerek karışımı kaynamaya bırakın.
- Karışım kaynamaya başladığında, yaklaşık 3 dakika boyunca kaynatmaya devam edin.
- Şekerini ekleyerek karışımı karıştırın ve şeker tamamen eriyene kadar kaynatmaya devam edin.
- Ardından kırmızı üzümleri, hibiskus çiçeklerini ve doğranmış kırmızı eriği tencereye ekleyin.
- Tüm malzemeler tencerede güzelce karıştıktan sonra, karışımı yaklaşık 20 dakika daha kısık ateşte kaynatın. Bu süre zarfında malzemelerin aroması suya geçecektir.
- Kaynama işlemi tamamlandıktan sonra, şerbeti ocaktan alın ve oda sıcaklığında soğumaya bırakın.
- Şerbet iyice soğuduğunda, süzgeç yardımıyla posasından ayırın ve temiz bir kap içerisine alın.