Bürokrasi nedir?

Bürokrasi genel anlamda dikey bir örgütlenme biçimini gösteriyor ve bürokrasinin kapsamlı bir açıklaması merak ediliyor. Peki, bürokrasi nedir? İşte detaylar...

Bürokrasi, toplum içinde daralan bir yapıda örgütlenmiş, tabandan yukarıya doğru ilerleyen ve kişisel olmayan genel kurallar ile işleyen bir sistemdir. Amacı resmi olarak idari işlevleri yerine getirmek olsa da, pratikte yorumlamalara açık olarak resmi olmayan etkilere maruz kalabilir.

BÜROKRASİ NEDİR?

İş bölümü ve uzmanlaşma: Görevlerin farklı kişiler ve departmanlar arasında bölündüğü bir sistemdir, böylelikle her görevli belirli bir alanda uzmanlaşır. Hiyerarşik yapı: Emir-komuta zinciri ile bağlı, karar verme ve uygulama sürecini daha verimli hale getiren bir yapıya sahiptir. Yazılı kurallar: İşleyişi düzenleyen yazılı kurallara sahip olması, sistemin tutarlı ve adil bir şekilde işlemesini sağlar. Gayri şahsilik: Kişisel ilişkilerden bağımsız olarak işleyen bir sistemdir, böylelikle sistemi objektif ve tarafsız yapar. Disipline olmuş bir yapı: Çalışanların belirli kurallara ve prosedürlere uymasını gerektiren disipline olmuş bir yapıya sahiptir, bu da sistemin etkili bir şekilde çalışmasını sağlar.

Bürokrasi, kamu ve özel sektörde yaygın olarak kullanılan bir yönetim biçimidir. Kamu kurumlarında, devlet hizmetlerinin yürütülmesinden sorumludur; özel sektörde ise işletmelerin işleyişinin düzenlenmesinden sorumludur.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri