Cahit Zarifoğlu Abdurrahim Karakoç ve Mevlâna İdris Zengin kimdir?

Cahit Zarifoğlu, Abdurrahim Karakoç ve Mevlâna İdris Zengin vefatlarının yıl dönümünde anılıyor. Kahramanmaraşlı bu üç şairin hayat hikayesi araştırılıyor. İşte detaylar...

Kahramanmaraşlı şairler, Cahit Zarifoğlu, Abdurrahim Karakoç ve Mevlâna İdris Zengin aynı gün vefat etti. Cahit Zarifoğlu vefatının 37. yılında, Abdurrahim Karakoç vefatının 12. yılında ve Mevlâna İdris Zengin vefatının 2. yılında anılıyor.

CAHİT ZARİFOĞLU KİMDİR?

1 Temmuz 1940'ta dünyaya gelen Cahit Zarifoğlu, çocukluk yıllarını Siverek, Maraş ve Ankara'da geçirdi. Eğitimine Maraş Lisesinde devam ederken, yerel gazetelerde sanat ve edebiyat sayfaları hazırlayarak edebiyat dünyasına adım attı. Ağustos 1962'de yayınladığı Açı sanat dergisi, tek sayı çıkarabildi. Zarifoğlu, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Alman Dili ve Edebiyatı bölümünden mezun oldu.

Şairin eserleri, Diriliş dergisinde yayımlanmaya başladı. 1969 Şubat'ından 1976 Şubat'ına kadar, Edebiyat dergisinde birçok şiiri yayımlandı. Arvasilerden Seyyid Kasım Arvasi'nin kızı Berat Hanım ile evlenen Zarifoğlu'nun, bu evlilikten üç kızı ve bir oğlu oldu. Nikâhında Necip Fazıl Kısakürek şahitlik yaptı.

1973 yılında Sarıkamış'ta başladığı vatani görevini, 1974 Kıbrıs Barış Harekatı'na katılarak tamamlayan Zarifoğlu, 1975 yılında askerlik hizmetini bitirdi. 1976 yılında Mavera dergisinin kuruluşuna katıldı ve dergide genç yazar ve şairlere rehberlik etti.

Cahit Zarifoğlu, Yeni Devir, Millî Gazete ve Zaman gazetelerinde kendi adıyla ve Ahmet Sağlam, Vedat Can gibi müstear adlarla yazılar yayımladı. 7 Haziran 1987 tarihinde pankreas kanseri nedeniyle İstanbul'da hayatını kaybeden Zarifoğlu'nun kabri, Üsküdar Beylerbeyi'ndeki Küplüce Mezarlığı'nda, kayınpederi Kasım Arvasi'nin yanında yer alıyor. Her yıl 7 Haziran'da sevenleri tarafından mezarı başında anılıyor.

ABDURRAHİM KARAKOÇ KİMDİR?

Karakoç, 1932 yılında Kahramanmaraş'ın Ekinözü ilçesinde dünyaya geldi. Şiirle tanışması küçük yaşlarda oldu; çünkü dedesi, babası ve kardeşleri de şairdi. Ancak ilk yazdığı şiirleri beğenmeyip yakması, onun şiir anlayışının olgunlaşmasına katkıda bulundu. Yazdıklarını yayımlama kararı aldığında ise 'Hasan'a Mektuplar' isimli eseriyle 1964 yılında okuyucularla buluştu.

Meslek hayatına belediye mesul muhasibi olarak başlayan Karakoç, 1981 yılında emekli oldu. Ancak şiirle olan bağı hiç kopmadı. Mücadeleci şiirleri, dönemin şartlarına ve yaşadığı haksızlıklara karşı kaleme aldığı hicivlerle dikkat çekti. Ülkücü görüşleriyle tanınan Karakoç, mahkemelerle de sık sık karşı karşıya geldi; ancak beraat ettiği suçlamalarla ünlendi. Avukat tutmadı, kendini her zaman savundu ve hiçbir iktidarla barışık olmadı.

1985 yılında gazetecilik yapmaya başlayan Karakoç, aynı zamanda siyasete de atıldı. Büyük Birlik Partisi'nin kuruluşunda yer aldı; fakat sonra siyasetten uzaklaştı. Bu kararını, "Allah rızası için girdim, Allah rızası için ayrıldım" şeklinde açıkladı.

Karakoç'un sağlık sorunlarıyla boğuştuğu son dönemde, 2012 yılında ciğerlerindeki enfeksiyon nedeniyle Konya'da tedavi gördü. Ancak 24 Nisan 2012'de yayımlanan asılsız haberlerle öldüğü iddia edildi. Gerçekte ise dönemin Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, sanatçının tedavi gördüğü hastaneyi ziyaret etti. Ancak bu çelişkili haberlerin ortasında, Abdurrahim Karakoç, 7 Haziran 2012'de aramızdan ayrıldı. Ankara'nın Keçiören ilçesindeki Bağlum semt kabristanına defnedildi.

MEVLÂNA İDRİS ZENGİN KİMDİR?

Kahramanmaraş'ın Andırın ilçesinde 15 Mart 1966'da dünyaya gelen Mevlâna İdris Zengin, edebiyat dünyasına damga vuran bir isim olarak tanındı. Hukuk eğitimini tamamlayarak 1989 yılında İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden mezun olan Zengin, edebiyat tutkusunu çocuk edebiyatına yöneltti.

İkindiyazıları, Diriliş, Dergâh, Albatros, Geniş Zamanlar ve Gerçek Hayat gibi önemli dergi ve gazetelerde eserleri yayımlanan Zengin, şiir, hikaye ve denemeleriyle okuyucularıyla buluştu. Ayrıca, çocuk edebiyatı alanında birçok kitaba imza attı ve sektörde önemli bir yer edindi.

Çocuk edebiyatının gelişimine katkı sağlamak amacıyla Mustafa Ruhi Şirin'in başkanlığında kurulan Çocuk Yayınları Danışma ve Yayın Kurulu üyeliği de yapmıştı. Ancak, 100 Temel Eser listesinde diğer bazı çocuk kitabı yazarları ile birlikte liste dışı bırakılması, çocukların duygu, düşünce ve hayal dünyasını dikkate almamanın bir göstergesi olarak değerlendirildi.

Ne yazık ki, yaşamı boyunca geçirdiği kalp rahatsızlığı sonucu 7 Haziran 2022'de Kahramanmaraş'ta aramızdan ayrıldı.

ERDOĞAN KAYBETTİĞİMİZ DEĞERLERİ ANDI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da sosyal medya hesabı üzerinden paylaştığı bir gönderide vefatlarının yıl dönümü dolayısıyla Cahit Zarifoğlu, Abdurrahim Karakoç ve Mevlâna İdris Zengin için bir anma mesajı yayınladı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri