Dünya genelinde 1 milyardan fazla insan temiz suya erişemiyor ve 2 milyardan fazla insanın kullandığı su ise hijyenik değil. Kirli suyun yol açtığı hastalıklar nedeniyle her gün binlerce çocuk hayatını kaybediyor. Yılda yaklaşık 2 milyon insan, susuzluk, hastalıklar ve temiz suya ulaşma zorluğu nedeniyle yaşamını yitiriyor.
Cansuyu Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği, Afrika ve Asya’daki temiz suya erişim sorununu çözmek amacıyla içme suyu kuyusu projelerini hayata geçirerek, susuzlukla mücadele eden bölgelere umut oldu. Dernek, bugüne kadar binlerce su kuyusu açarak kurak bölgelerde yaşayan insanlara adeta "cansuyu" sağladı. Dünya genelinde her yıl yaklaşık 2 milyon insanın kuraklık, hastalıklar ve suya ulaşma güçlüğü nedeniyle hayatını kaybettiği bir ortamda, Cansuyu Derneği, su sıkıntısının en yoğun yaşandığı farklı coğrafyalarda binlerce kuyu inşa etti.
TOPLAMDA 4943 KUYU AÇILDI
Özellikle Afrika ve Asya başta olmak üzere, dünyanın birçok yerinde insanlar günlük su ihtiyaçlarını karşılayabilmek için kilometrelerce yol kat etmek zorunda kalıyor. Bu küresel soruna çözüm üretmek amacıyla çalışmalarını sürdüren Cansuyu Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği, suya erişimi kolaylaştırmak ve kirli su kaynaklı salgın hastalıkları önleyerek insan ölümlerinin önüne geçmek için çeşitli projeler yürütüyor. Dernek, bugüne kadar 25 ülkede 4.943 su kuyusu açtı ve 2024 yılında da Afrika ile Asya'nın farklı bölgelerinde 386 yeni su kuyusu açtırdı.
HER KUYU YÜZLERCE İNSANA UMUT OLUYOR
Konuya ilişkin yapılan açıklamada, Cansuyu Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği’nin açtığı her su kuyusunun açılış sürecinin 6 ila 9 ay arasında sürdüğü belirtildi. Ayrıca, herkesin 3.500 dolara bir su kuyusu açtırabileceği ifade edilirken, kuyuların derinliğinin 15 ile 50 metre arasında değiştiği ve her bir kuyunun günlük ortalama 300 ila 500 kişiye hizmet verdiği vurgulandı. Bu kuyular, temiz suya ulaşmada büyük zorluk yaşayan topluluklar için hayati bir rol oynuyor.
KUYU FİYATLARI 1000 VE 3500 DOLAR ARASI
Cansuyu Derneği'nin su kuyusu açma sistemi üç farklı şekilde uygulanıyor: bireysel, hisseli su kuyusu sistemi ve havuz sistemi. Yapılan açıklamada, bir kişinin tek başına su kuyusu açtırabileceği gibi, hisseli ya da havuz sistemi ile de katkıda bulunabileceği belirtiliyor. Afrika ve Afganistan’da bireysel olarak su kuyusu açtırmak isteyen bağışçıların 3.500 dolar, Asya’da ise 1.000 dolar bağış yapması yeterli. Hisseli su kuyusu sistemine katılmak isteyen bağışçılar için Afrika ve Afganistan bölgelerinde 6 bin lira, Asya’da ise 3 bin lira ve üzeri bağışta bulunmaları gerekiyor. Ayrıca, bağışçıların talep ettiği isim, açılan su kuyusuna yazılabiliyor, bu da bağışçıların adlarının kalıcı olarak yaşatılmasını sağlıyor.
Havuz sistemi seçeneğiyle bağışçılar, maddi güçleri oranında su kuyusu havuzuna katkıda bulunabiliyorlar. Havuz sisteminde biriken bağışlar, su kuyusu açma maliyetine ulaştığında, "CANSUYU GÖNÜLLÜLERİ HAYRATI" adıyla su kuyusu inşa ediliyor. Su kuyusu amacıyla yapılan en küçük bağışlar bile, örneğin 1 TL'lik katkılar, bu sistem aracılığıyla toplanarak bir kuyunun açılması için kullanılıyor. Bu sistem, küçük bağışlarla da büyük bir iyilik hareketine katılmayı mümkün kılıyor.