Genel Kurul’da konuşan Genel Müdür Cavit Erkılınç, Basın İlan Kurumu aracılığıyla basına yapılan maddi desteklere ilişkin detaylar paylaştı. İnternet haber sitelerinin 1 Nisan 2023’ten itibaren resmî ilan ve reklam yayımlamaya başlamasıyla hatırı sayılır bir gelire kavuştuğunu belirten Erkılınç, “İnternet haber siteleri 1 Nisan 2023 ile 1 Nisan 2024 arasındaki bir yıllık süreçte 1 milyar 130 milyon Türk Lirası tutarında resmî ilan ve reklam yayımladı. 2024 yılında bu desteği 1,5 milyar Türk Lirası’na çıkarmayı hedefliyoruz. Gazete ve dergiler de dahil edildiğinde, 4 milyar TL büyüklüğünde bir ilan ve reklam pastasına ulaşmayı bekliyoruz” dedi.
ADİL VE TARAFSIZ DAĞITIM VURGUSU
Erkılınç, Basın İlan Kurumu tarafından geliştirilen BİK Analitik yazılımına da değinerek, adil ve tarafsız bir şekilde resmî ilan dağıtımının kurumun vazgeçilmez prensibi olduğunu belirtti. “Sürekli kendimizi yeniliyor, geliştiriyor ve varsa eksikliklerimizi gidermeye gayret ediyoruz. BİK Analitik ile ziyaretçi trafiklerini sadece resmî ilan alabilmenin şartı olarak görmüyor, internet basınını tık avcılığına yönlendiren sistemlerden kaçınıyoruz.” diye konuştu.
Patent ve marka tescili alınan BİK Analitik’in uluslararası geçerliliği olan TS ISO/IEC 25051 Standardı Belgelendirmesi aldığını açıklayan Erkılınç, bu yazılımın kamu güvenini pekiştirecek denetim raporunu almayı hedeflediklerini belirtti.
SAHTE TRAFİKLE MÜCADELE
Mevzuatın öngördüğü çerçevenin dışında sahte trafik alan internet haber siteleriyle mücadelenin daha etkili bir şekilde sürdürüleceğini vurgulayan Erkılınç, “Mesleği layıkıyla yapan internet haber sitelerimiz müsterih olsunlar. İyi yayıncılık yapanla yapmayanı ayıracağız. Resmî ilan pastasını sadece hak edene vermeye kararlıyız.” ifadelerini kullandı.
ANAYASAL ÖZGÜRLÜKLER VE KURUM MEVZUATI
Basın İlan Kurumu’nun kamu kaynaklarını objektif ölçütlerle yayınlara aktarmak amacıyla kurulduğunu hatırlatan Erkılınç, “Biz kimsenin yaptığı yayıncılığa karışmayız. Ancak resmî ilan veya reklam alacaksan Kurum mevzuatına uymak zorundasın. Yayınlarımız resmî ilan ve reklam almak üzere müracaat ettiklerinde, peşinen ‘mevzuatına uyacağım’ taahhüdünde bulunmuş oluyor” dedi.
Erkılınç, Türkiye’deki 4 binin üzerinde gazete ve dergi ile 10 bine yakın internet haber sitesinden sadece 2 bin civarındaki yayının kurumun görev alanına girmeyi kabul ettiğini belirtti.
GERÇEKÇİ ÇÖZÜMLER VE SEKTÖRÜN GELECEĞİ
Gazete ve dergilerin ilan gelirlerinin yetersizliğine değinen Erkılınç, “Ne ülkemizde ne de diğer ülkelerde zarar ettiğini ifade ettiği halde o işte kalmaya devam eden yatırımcı göremezsiniz; ülkemizdeki basın sektörü hariç. Resmî veya özel ilan pastası büyümüyorsa, reklamlar başka mecralara kayıyorsa basınımızın bu duruma gerçekçi bir çözüm bulması zaruridir. Bunun nasıl olacağına da biz değil, basınımız karar verecektir” dedi.
GAZETELERİN BİRLEŞME KARARI
Isparta, Zonguldak, Gaziantep ve Kastamonu gibi illerdeki gazete sayısının azalmasına değinen Erkılınç, Ankara’da dokuz gazetenin birleşerek dört gazete çatısı altında yola devam etme kararını memnuniyetle karşıladıklarını belirtti. Erkılınç, “Ankara’da her bir gazetemiz ayda yaklaşık 2 milyon TL gelir elde edecek. Layıkıyla yayım yapan internet haber siteleri varsa bu gelir 3 milyon TL’ye ulaşacak. Böylece gazetelerimiz nitelikli personel çalıştırabilir ve kaliteli yayıncılık yapabilir hale gelecek” dedi.
Genel Kurul Toplantısı, Başkanlık Divanı Heyeti seçiminin ardından Yönetim Kurulu Durum Raporu ve Denetçiler Raporu’nun okunmasıyla devam etti. İlan İşleri, Hukuk İşleri ve Mali İşler Komisyonları çalışmalarına başladı. Toplantı, 31 Mayıs 2024 Cuma günü yapılacak oturumla tamamlanacak.