Cep yakan konut fiyatları yüzde 40 düşebilir!

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından kasım ayına ait konut satış istatistikleri açıklandı. Buna göre, Türkiye genelinde kasım ayında gerçekleşen konut satışları, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 20,6 oranında bir azalışla 93 bin 514 olarak kaydedildi.

TÜİK verilerine göre konut satışı gerilese bile konut fiyatlarındaki fahiş oran devam ediyor. Özellikle büyükşehirlerde konut fiyatlarının yüksekliği, konut edinme sürecindeki zorlukları artırıyor.

Sabah gazetesi yazarı Dilek Güngör, KONUTDER Başkanı Ramadan Kumova'nın açıklamalarına yer verdi. Kumova, konut sektöründeki en büyük maliyet kaleminin arsa olduğunu belirterek, dünya ortalamasının yüzde 15 olduğu arsa maliyetinin Türkiye'de yüzde 50'ye ulaştığını ifade etti. Kumova, arsa maliyetlerinin düşmesi durumunda konut fiyatlarının yüzde 40 gerileyebileceğini vurguladı. Kumova, "Arsaların özel sektör-kamu işbirliği ile üretilmesinin daha doğru bir model olacağını" söyledi.

ARSA MALİYETİ DÜŞÜRSE, KONUT ERİŞİMİ ARTAR

Ayrıca, Kumova'nın Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki ile yaptığı görüşmeye dair bilgiler de paylaşıldı. Kumova, arsa maliyetlerini düşürmenin konuta erişimi kolaylaştıracağını ve konut fiyatlarını düşüreceğini belirtti. Kredi piyasasının da önemli olduğunu vurgulayan Kumova, kredili satışın payındaki azalmaya dikkat çekti.

Kumova, "Türkiye'deki ev sahipliği oranı yüzde 56.7. Ev sahiplik oranını muhakkak arttırmalıyız, bunun için arsa maliyetlerini uygun koşullara getirmeliyiz. Ayrıca faizler de tek haneli olmalı. 2024'te arzın azalacağı kesin. Çok fazla stok kalmadı. 150-200 bin konut stoğu var, ikinci eller bitmek üzere. Her yıl 750 bin yeni konut ihtiyacı oluşuyor." ifadelerini kullandı.

Konut sektöründeki maliyet artışlarına karşın konut fiyatlarının arttığına dikkat çeken Kumova, maliyet endeksindeki artışın konut fiyatlarındaki artışın üzerinde olduğunu ifade etti. Konut üreticilerinin bu maliyet artışını yönetmek zorunda olduklarını belirtti. Kumova, konut fiyatlarında yaşanan artışın yanıltıcı olduğunu söyledi.

Kumova, "Birinci elde yarı yarıya düşüş var. Birinci elin yerini ikinci el aldı. 2012-2017 yılları arasında Türkiye'de 5 milyon adet ev satılmış. 2018-2022 arasında 3 milyon satılmış. Yüzde 40 eksideyiz. 2024'te arzda sıkıntı yaşanabilir. Konut fiyatlarının baskılanacağını düşünüyorum" diye konuştu.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri