CHP Kurultayına dair notlar

CHP 38. Olağan Kurultayı bugün toplanıyor. İlk gün genel başkan ikinci gün partinin yetkili organlarında yer alacak isimler belirlenecek. “İkinci yüzyılda demokrasi ve birlik kurultayı” sloganıyla toplanacak Kurultay süreciyle ilgili notları sizin için toparladık.

DEĞERLENDİRME: DURSUN ERKILIÇ

CHP 38. Olağan Kurultayı Ankara’da toplanıyor. Uzun süredir siyaset dünyasını meşgul eden Kurultay sonuçları siyasetin gidişatını da etkileyecek. Birçok siyasi parti, seçimlerdeki tavrını yeni CHP Genel Başkanına göre belirleyecek…

İMAMOĞLU, DİVAN BAŞKANI AMA…

CHP Kurultayında Divan Başkanlığı’nı İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu yapacak ama kendisinin Kurultaya saatler kala partinin ağır topları Hikmet Çetin ve Murat Karayalçın ile baş başa görüşmesi kulisleri karıştırdı…

GENEL BAŞKANLIK İÇİN ADAY ÇOK

Büyük bir parti içi hesaplaşmanın yaşanması beklenen Kurultayda dele tarafından aday gösterilmesi beklenen mevcut Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun yanı sıra Grup Başkanı Özgür Özel, eski PM üyesi ve akademisyen Prof. Dr. Örsan Kunter Öymen, eski milletvekili İlhan Cihaner ile şair-yazar Ünal Karahasan da adaylıklarını açıkladı. Genel Merkez kaynaklarına dayandırılan bir habere göre, 35 ismin CHP Genel Başkanlığı için adaylık başvurusunda bulanacağı bilgisi ilginçti.

İLK VE İKİNCİ GÜN NELER OLACAK?

1367 delegenin oylarıyla sonucu belirleyeceği CHP’de iki gün sürecek 38. Olağan Kurultay’ın ilk gününde genel başkanlık seçimi yapılırken, ikinci günde Parti Meclisi ve yetkili organlarda yer alacak isimler belli olacak. Kurultayda Kılıçdaroğlu’nun kaderini Anadolu delegesinin belirleyeceği belirtiliyor.

100 YAŞINDAKİ CHP’NİN GENEL BAŞKANLARI

2018’de tüzük değişikliğinden sonra, CHP’de genel başkanlığa aday olmak için delegelerin yüzde 5’inin yani 69 delegenin imzasını almak yeterli.

Mustafa Kemal Atatürk tarafından 9 Eylül 1923’te kurulan 100 yaşındaki CHP’de bugüne kadar 7 genel başkanın görev yaptı…

KILIÇDAROĞLU’NUN ‘SAYI’ SENDROMU!

Kemal Kılıçdaroğlu’nun CHP Genel Başkanlığı için giriştiği yarışlarda ilginç bazı sayısal oranlar yaşandı. 2014 yılındaki 18’inci Olağanüstü Kurultay’da Muharrem İnce, 177 imzayla aday olmuştu ama 415 oya ulaşmıştı. 2018’deki 36’ncı Olağan Kurultay’da ise 166 delegenin imzasıyla aday olmuş ve seçimde 447 oy almıştı.

Kılıçdaroğlu ise, 2014’te 944 imzayla aday gösterildi ama 740 oyda kaldı. 2018’de ise 1085 delegenin imzasıyla aday olmasına rağmen, 790 oy alabildi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri