CHP’de değişmeyen tek şey: Değişim talebi

Cumhuriyet Halk Partisi, ‘Değişim’ tartışmalarının gölgesinde 38. Kurultay’ını 5 Kasım’da Ankara’da yapacak. Kemal Kılıçdaroğlu’nun 2010’da genel başkanlık koltuğuna oturduğu günden beri seçim kazanamaması ‘değişim’ taleplerini arttırdı; fakat CHP’nin tüzüğü ve delege yapısı itibariyle ibre Genel Başkan’dan yana.

DEĞERLENDİRME: ADEM YAVUZ IRGATOĞLU

2010 yılı CHP açısından birçok gizemi bünyesinde barındıran sene oldu. Deniz Baykal’ın ‘kaset kumpası’ ile görevinden istifasına giden o süreçte Türkiye’de henüz FETÖ bir terör örgütü olarak ilan edilmemişti.

Kaset görüntülerinin ardından istifa açıklaması yapan Deniz Baykal, Pensilvanya’nın bu işle ilgisinin olmadığını söylemiş ve yeni bir gizem oluşmuştu. O gün bugündür o düğüm hala çözülemedi ve kaset kumpasçıları bir türlü tespit edilemedi.

Bu kadar arka planın ardından gelelim CHP’deki değişim tartışmalarına.

Rahmetli Baykal’ın istifasının ardından “Aday olmayacağım.” diyen Kemal Kılıçdaroğlu bir anda CHP’nin adayı olarak gündeme geldi ve o tarihten beri CHP’nin başında.

''KILIÇDAROĞLU’NU BİRİLERİ GETİRDİ'' GİZEMİ

Eski ABB Başkanı Melih Gökçek ve Eski AK Parti kurucularından Dengir Mir Mehmet Fırat ile televizyon programındaki tartışmaları Kılıçdaroğlu’nu popüler hale getirip uzun süre CHP milletvekili ve grup başkanvekili olmasını sağladı.

Baykal’ın istifasının ardından 22 Mayıs 2010’da yapılan kurultayda, Kılıçdaroğlu bin 249 delegeden bin 200'ünün imzasını alarak genel başkanlığa aday gösterildi. Kılıçdaroğlu, tek aday olarak girdiği o kurultayda geçerli olan bin 189 oyun tamamını alarak CHP'nin 7. genel başkanı oldu.

KILIÇDAROĞLU’NUN SEÇİM KARNESİ

Kemal Kılıçdaroğlu, CHP Genel Başkanı olmadan önce 2009 yılında İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı gösterilmiş ve ilk seçim yenilgisini rahmetli Kadir Topbaş’a karşı burada almıştı.

2010’daki genel başkanlık görevinden sonra partinin başındaki isim olarak girdiği 11 seçimi de kaybetti. "Başarılı olamazsam koltuğu bırakırım." diyen Kemal Bey, bunu hiçbir zaman yapmadı. Kılıçdaroğlu’nun genel başkan olarak kaybettiği her seçimde karşısında kazanan isim ise Recep Tayyip Erdoğan oldu.

CHP Genel Başkanı sıfatıyla yarışan Kılıçdaroğlu, 12 Eylül 2010 Anayasa Referandumunda ‘hayır’ kampanyası yürüttü ve KAYBETTİ.

12 Haziran 2011 Milletvekili Genel Seçimlerine girdi, KAYBETTİ.

30 Mart 2014 Yerel Seçimlerinde yarıştı, KAYBETTİ.

10 Ağustos 2014 Cumhurbaşkanı Seçiminde çatı aday gösterdi, KAYBETTİ.

7 Haziran 2015 Milletvekili Genel Seçimi ve 1 Kasım 2015 Milletvekili Erken Genel Seçiminde KAYBETTİ.

16 Nisan 2017 Anayasa Referandumuna karşı çıkarak yine KAYBETTİ.

24 Haziran 2018 Milletvekili Genel Seçimi ve Cumhurbaşkanı Seçiminde KAYBETTİ.

31 Mart 2019 Yerel Seçimlerinde ‘işbirliği’ formülünü devreye soktu, İstanbul ve Ankara başta olmak üzere birçok belediyeyi KAZANDI.

Son olarak da 14 ve 28 Mayıs’taki seçimlere ‘6’lı Masa’ formülüyle girdi ve KAYBETTİ!

YARIN

1-CHP’de değişim isteyenlerin akıbeti ne oldu?

2-Yeni değişimciler kim?

3-Kurultayda ibre kimden yana?

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri