CHP'den asgari ücret tepkisi: Yeni asgari ücret ortalama kira geliri düzeyinde

CHP Genel Başkan Yardımcısı Yalçın Karatepe, açıklanan 17 bin 2 liralık yeni asgari ücretin ardından açıklamalarda bulundu.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, yeni yıl itibariyle geçerli olacak asgari ücreti 17 bin 2 TL olarak duyurdu. Bu rakamın içinde yer alan 700 TL ise asgari ücret desteği olarak belirlendi. Türk-İş Başkanı Ergün Atalay, asgari ücret beklentilerinin 18 bin TL ve yılda iki zam olduğunu ifade etti.

CHP'den gelen ilk değerlendirme ise CHP Genel Başkan Yardımcısı Yalçın Karatepe tarafından yapıldı. Karatepe, 2024 için belirlenen asgari ücretin, Türkiye'de asgari ücretle çalışan işçi sayısına vurgu yaparak, "Bugün açıklanan 17 bin 2 liralık tutar büyükşehirlerde ortalama ev kirası düzeyindedir." ifadesini kullandı.

TÜRK-İŞ'in verilerine göre, kasımda açlık sınırının 14 bin 25 TL'ye, yoksulluk sınırının 45 bin 686 TL'ye, bekar bir çalışanın yaşama maliyetinin de aylık 18 bin 239 TL'ye yükseldiğini belirten Karatepe, "Görüldüğü gibi bugün açıklanan asgari ücreti esas aldığımızda, eğer ailede 3 asgari ücret elde eden çalışan yok ise o hane yoksuldur. Bu işsizlik ortamında da bir evden 3 kişinin çalıştığını düşünmek de hayaldir. Açıklanan bu tutarın milyonlarca emekçiyi açlığa ve sefalete mahkum ettiği görülmelidir." değerlendirmesinde bulundu.

Karatepe, asgari ücretin yılın ikinci yarısında yeniden belirlenmesi gerektiğini savunarak, "Asgari ücret seviyesi konuşulurken sadece açlık sınırı verisini dikkate almak yeterli değildir. Asıl bakılması gereken, asgari ücret yönetmeliğinde de ifade edilmiş olan insanların beslenme ihtiyaçlarının yanında barınma, ulaşım, sağlık, eğitim ve kültürel faaliyetler için de ihtiyaç duyulan harcamaları karşılayacak seviyede olmasıdır. Bu nedenle sadece açlık sınırını referans almanın doğru olmadığını düşünüyoruz." şeklinde konuştu.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri