Çiğdem Aşı Nasıl Yapılır? Hangi Mevsimlerde Yapılır?

Çiğdem Aşı Çorum ve çevresinde baharın gelişini kutlamak için yapılan törensel bir yemek olur. Kültürel miras olan bu yemeğin yapılışı ise basit ve oldukça lezzetli olur. Peki Çiğdem Aşı nasıl yapılır?

Çorum’un somut olmayan kültürel mirası olan Çiğdem Aşı geleneği, Mart ve Nisan aylarında çocukların çiğdem çiçeği toplaması ile başlar. Sonrasında ise aş için kapı kapı dolaşması ile devam eder. Çiğdem Aşının kökeni ise Hititlere kadar uzanıyor.

Çiğdem Aşı için gerekli malzemeler ise; 2 su bardağı bulgur, 2 bağ çiğdem, 200 gram tereyağı, tuz, karabiber, pul biber, salça ve 4 su bardağı sıcak su gerekiyor.

Çiğdemler dikenli bir dala takılarak mahallede gezilir ve “Çiğdem çiçeği/ Alaca bulaca kuşağı/ Dam üstünde boyunduruk/ Dura dura yorulduk/ Verenin oğlu olsun/ Vermeyenin kara kedisi ölsün” gibi tekerlemeler söylenerek yukarıda sayılan malzemeler toplanır.

Yeterli malzemeler toplandıktan sonra bilen kişiler tarafından aş pişirilir. Büyük bir siniye dökülen aşın üzerine çiğdem çiçekleri dikilir. Aşı orada bulunanlar siniden yerler.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri