COVID-19 geri mi geldi? Türkiye'de ilk vaka iddiası

Koronavirüs’ün dünya gündeminde yerini kaybetmesine izin vermeyen Eris varyantı oldu. Koronavirüs’ün son dönemde en çok yayılan varyantı olan Eris ile ilgili Türkiye’de ilk vaka iddiası geldi.

Dünya Sağlık Örgütü, COVİD'in yeni EG.5 (Eris) varyantına ilişkin geçtiğimiz günlerde bir rapor yayımladı. Raporda, daha önce 'gözlem altındaki varyant' olan türün statüsü 'izlenmesi gereken varyant' olarak değiştirildi ve 'Eris'in yaygınlığında dünya genelinde istikrarlı bir artış olduğu kaydedildi.

AVRUPA'DAKİ 10 VAKADAN BİRİ 'ERİS'

Pandemi birçok kişi tarafından geçmişte kalan bir anı gibi görünse de koronavirüs, virüsün son mutasyona uğramış türleri nedeniyle artan yeni vakalarla yayılmaya devam ediyor.

COVİD-19'un sene başında EG.5 adı ile tanımlanan yeni alt varyantı, Avrupa'da artış gösteriyor.

Vakalar küresel olarak artarken EG.5, Dünya Sağlık Örgütü tarafından bu ay "izlenmesi gereken varyant" listesine alınmıştı.

Asya'daki COVID vakalarının yaklaşık yüzde 20'sini, Avrupa'dakilerin yüzde 10'unu ve Kuzey Amerika'dakilerin de yüzde 7'sini oluşturan Eris varyantının görüldüğü ülkeler arasında İsrail de yer alıyor. Dünya genelinde toplam 36 ülkede görülen ve 5 binden fazla vakanın bulunduğu belirtilen varyant her geçen gün dünya üzerinde etkisi arttıyor.

Belirtilenlere göre dünya genelinde çok hızlı şekilde yayılım gösteren Eris varyantı, diğer varyantlara göre aşılara daha dirençli. Eris varyantı birçok ülkede virüsün artmasına neden oldu. Peki, Türkiye’de böyle bir durum söz konusu mu? İşte Bakan Koca’nın konuya ilişkin açıklamaları…

FAHRETTİN KOCA AÇIKLAMA YAPMIŞTI

Geçtiğimiz günlerde Sağlık Bakanı Fahrettin Koca Eris varyantı ile ilgili açıklamasında “Halk Sağlığı Genel Müdürlüğümüze bağlı referans laboratuvarlarımız var. Referans laboratuvarlarımızda sürekli analizler yapılıyor. Omicron’un alt varyantlarını görüyoruz. Bunu uluslararası kamuoyu ile de paylaşıyoruz. Ortak bir platform var ve biz aktif üyelerinden biriyiz. Ama Eris varyantına henüz rastlanmadı. Vatandaşlarımızın tedirgin olmasını gerektiren hiçbir durum söz konusu değil. Eski günlere dönmek gibi bir durum asla söz konusu değil. Vatandaşımız müsterih olsun. Şu an görünen hiçbir varyantın virülansı, yani hasta etme gücü Omicron’dan daha yüksek değil. Asla endişeye mahal yok. Gripten nasıl korunuyorsak aynı şekilde korunacağız. Kalabalık ortamlarda yaşlı ve kronik hastalarımız gripten kendilerini nasıl korumaları gerekiyorsa aynı şekilde korumaya devam edecekler. Hastalık belirtisi olanların da maskesini takarak veya mümkün mertebe başkalarıyla teması en aza indirerek gündelik hayatlarına devam etmeliler. Yeni bir aşılama dönemi ise söz konusu değil” açıklamasını yapmıştı.

“AİLE BOYU ERİS VARYANTINA YAKALANDIK”

Fahrettin Koca’nın açıklamasının ardından Gazeteci Altan Sancar’dan dün akşam saatlerinde Eris varyantı ile ilgili bir açıklama yaptı.

Eski adı Twitter olan X adlı sosyal medya hesabından ailecek Eris varyantına yakalandığını belirten Sancar’ın açıklaması şöyle:

“Covid-19’un her varyantına yakalanmış biri olarak, Eris’i boş geçemezdim. Aile boyu yakalandık, ilk yakalandığımız ve aşısız olduğumuz dönem kadar ağır geçiyor. CRP değerini yükseltecek kadar ağır geçiyor. Geçti, gitti sandığımız koronavirüs hala aramızda yayılmaya devam ediyor. “

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri