GX_P2V adı verilen bu virüs, genetik olarak insanlara benzer davranmaya zorlanan farelerin beyinlerine saldırarak ölüme sebep oluyor. Virüsle temas eden fareler sadece 8 gün içinde hayatlarını kaybediyor.
Pandemiden üç yıl önce, 2017'de Malezya pangolinlerinde keşfedilen bir koronavirüsün mutasyona uğramış bir versiyonu olan GX/2017'nin, GX_P2V olarak adlandırılan bu yeni virüsün kuzeni olduğu belirlendi. Araştırmacılar, GX_P2V'nin insanlara yayılma riskini vurgulayarak SARS-CoV-2 ile ilişkili virüslerin patojenik mekanizmalarını anlamak için benzersiz bir model sunduğunu ifade etti.
GX_P2V virüsü bulaşan farelerin akciğerlerine, kemiklerine, gözlerine, soluk borularına ve beyinlerine zarar veriyor. Ölümlerden önce farelerin hızla kilo kaybettikleri, kambur bir duruş sergiledikleri ve son derece halsizleştikleri belirlendi. Ölümden bir gün önce ise farelerin gözlerinin tamamen beyaz renge döndüğü gözlemlendi.
Araştırmacılar, bu çalışmanın COVID-19 ile ilişkili virüsün bulaştığı farelerde %100 ölüm oranını rapor eden türünün ilk örneği olduğunu ve daha önceki çalışmalardan çok daha ürkütücü sonuçlar sunduğunu belirtti. Ancak, bu çalışmanın insanlar üzerindeki etkilerini açıkça göstermediği ve bilimsel açıdan anlamsız olduğu değerlendirmeleri yapıldı.