CRP nedir? CRP kaç olmalı?

CRP, C-reaktif protein'in 'C-reactive protein' kısaltması olarak biliniyor ve karaciğer tarafından üretiliyor. Sağlık açısından önemli bir yer tutan CRP, nedir? CRP değeri kaç olmalı? Sorularının cevapları haberimizde...

CRP, karaciğer tarafından üretilen bir protein olarak biliniyor ve vücutta inflamasyon (iltihap) durumlarında artış gösteriyor. İltihap, vücudun bir enfeksiyonla mücadele ettiği veya başka bir patolojik durumla karşılaştığı bir durumdur.

CRP YÜKSEKLİĞİ HANGİ DURUMLARA SEBEP OLUR?

CRP seviyeleri, genellikle bir kan testi yoluyla ölçülür. Normalde düşük olan CRP seviyeleri, vücutta herhangi bir iltihap olmadığını gösterir. Ancak, CRP seviyeleri arttığında, bu durum genellikle bir enfeksiyon, doku hasarı veya inflamatuar bir hastalık gibi iltihaplı durumları gösterebilir.

CRP yüksekliği bazı durumlara neden olur:

  • Enfeksiyonlar: Bakteriyel veya viral enfeksiyonlar, CRP seviyelerini artırabilir.

  • İnflamatuar Hastalıklar: Romatoid artrit, lupus gibi iltihaplı romatizmal hastalıklar veya inflamatuar bağırsak hastalıkları gibi durumlar CRP seviyelerinde artışa neden olabilir.

  • Dokuların Hasarı: Dokuların yaralanması, cerrahi müdahaleler veya başka bir nedenle dokuların hasar görmesi sonucu CRP seviyeleri yükselebilir.

  • Kardiyovasküler Hastalıklar: Kalp krizi veya inme gibi kardiyovasküler olaylar sonucunda CRP seviyelerinde artış görülebilir.

CRP DEĞERİ KAÇ OLMALI?

CRP normal referans aralığı genellikle 0 ila 5 miligram per litre (mg/L) arasında kabul edilir. Bu referans aralığı, çoğu sağlıklı bireyin normal CRP seviyelerini içerir.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri