Cumhurbaşkanı Erdoğan BM dönüşü gazetecilerin sorularını yanıtladı: ''Daima üye olma gayretindeyiz''

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu toplantılarının ardından ABD’den Türkiye’ye dönen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul’da gazetecilerin sorularını yanıtladı.

BM’nin yapısına dair önemli eleştirilerde bulunan Erdoğan, Türkiye'nin daimi üyelik hedefi doğrultusunda çalışmalarını sürdürdüğünü belirtti. Yunanistan ve Ermenistan ile ilişkiler hakkında da değerlendirmelerde bulunan Erdoğan, iki ülke ile diplomatik sürecin olumlu yönde ilerlediğini ifade etti.

BM YAPISINA ELEŞTİRİ: "DAİMİ ÜYE OLMANIN GAYRETİNDEYİZ"

Erdoğan, BM’deki 15 geçici üyenin dünya yönetiminde etkili olmadığını vurgularken, "5 daimi üye dünyayı yöneten ülkeler konumunda. Biz de Türkiye olarak BM'de daimi üye olma gayreti içerisindeyiz" dedi. Türkiye’nin bu konuda bir yanıt beklediğini belirten Cumhurbaşkanı, BM'nin daha demokratik ve adil bir yapıya sahip olması gerektiğini yineledi.

YUNANİSTAN İLE İLİŞKİLERDE YENİ DÖNEM

Yunanistan ile ilişkiler konusunda da önemli açıklamalarda bulunan Erdoğan, iki ülke arasındaki üst düzey konsey toplantısının önümüzdeki yılın başında gerçekleştirileceğini duyurdu. Bu toplantının, Türkiye ve Yunanistan arasındaki diplomatik ilişkilerin yeniden canlanması açısından kritik bir adım olacağına dikkat çekti.

PAŞİNYAN İLE GÖRÜŞME: "AZERBAYCAN İLE ERMENİSTAN SORUNUNU ÇÖZEBİLİR"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan ile yaptığı görüşmeye de değindi. Görüşmenin ana konusunun Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki sorunlar olduğunu belirten Erdoğan, "Görüşmelerde olumlu bir yaklaşımda bulundum. Azerbaycan’ın da aynı anlayış içerisinde olduğunu biliyorum. İnşallah bu iki ülke, sorunlarını karşılıklı diyalogla çözer" ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamaları, Türkiye’nin bölgesel ve küresel ilişkilerde daha etkin bir rol oynama hedefini ortaya koyarken, BM reformları ve bölgesel barış için atılacak diplomatik adımların önemine işaret etti.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri