Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Mısır Cumhurbaşkanı Sisi'den ortak açıklama: "Değerli kardeşim Sisi..."

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah el-Sisi, Kahire'de gerçekleştirilen Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi Toplantılarının Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Ortak Bildiriyi imzaladılar.

12 yıl sonra Mısır'a giden ve orta doğuda yaşanan gerginlikleri bitirmek istediğini söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Kahire'de yaptığı açıklamalardan öne çıkanlar şunlar:

"Sayın Cumhurbaşkanının nazik davetine icabetle 12 yıl sonra Kahire'de olmaktan memnuniyet duyuyorum. Şahsıma ve heyetime gösterdiğiniz nazik davetiniz için Mısırlı kardeşlerimize teşekkür ederim."

"Erzincan'da yaşanan maden ocağı kazasında toprak altında kalan 9 işçimize ulaşıncaya kadar arama kurtarma çalışmaları yoğun bir şekilde devam ediyor. İçişleri ve Enerji Bakanlarımızı bölgeye gönderdik. Kendilerinden düzenli bilgi alıyoruz."

"Türkiye-Mısır ilişkilerini güçlü seviyeye ulaştırma gayretindeyiz. Ticaret hacmini 15 milyar dolara çıkarmak için mutabık kaldık. 3 milyar dolarlık yatırımlarımızı da artırmakta kararlıyız."

"Savunma sanayii ciddi potansiyele sahip bir alandır. Mısır bu alana önemli yatırımlar yapıyor. Mısır ile güç birliği yaparak ortak projeler yapabiliriz."

"Turizm ve eğitim alanında mevcut bağları daha da kuvvetlendirmek için adımlar atacağız. Geçen yıl 22 bin Mısırlı öğrenci Türkiye'deki kurslara kayıt yaptırdı, bu memnuniyet vericidir."

"Gazze'nin yeniden toparlanması ve imarı için Mısır ile birlikte çalışmaya hazırız. Orta vadede Gazze'nin yeniden toparlanması ve imarı için Mısır ile birlikte çalışmaya hazırız."

"Libya, Sudan ve Somali'deki meseleleri de değerlendirme fırsatı bulduk. Bu ülkelerin toprak bütünlüğüne desteğimiz tamdır. Barış ve güvenlik için Mısır'la temaslarımızı her zaman artırma kararlılığındayız."

Sisi de her iki ülkenin stratejik konumu ve önemini bu coğrafyada barış için kullanmak istediklerini ve barışın formülünün 1967 sınırlarını kapsayan Başkenti Kudüs olan bir Bağımsız Filistin Devleti olduğunu söyledi.

Bu görüşmelerin ve ekonomik anlamda atılan adımların ardından Türkiye ile Mısır arasındaki ilişkilerin daha ileri seviyelere taşınması ve bölgesel konularda işbirliğinin artırılması beklenirken Mısır'a Silahsız İnsansız Hava Aracı (SİHA) da satacak. Türkiye ile Mısır arasında savunma sanayiye yönelik ticari gelişmeler de iki ülke arasında bir ilk anlamına geliyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri