Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: Yurt kapasitemizi 1 milyonun üzerine çıkaracağız

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde düzenlenen "Akademik Vizyon ve Hedefler Buluşması" programında yaptığı konuşmada, Türkiye genelindeki yurt kapasitesinin 991 bine ulaştığını ve bu sayının yakında bir milyonun üzerine çıkacağını belirtti. Ayrıca, Türk üniversitelerinin küresel rekabet gücünü artırarak, ilk 500'e giren üniversite sayısını en az 10’a çıkarmayı hedeflediklerini vurguladı.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, burada yaptığı konuşmasında üniversitelerin bireylerin gelişimine ve ülkenin bilimsel, ekonomik potansiyelini artırmaya katkıda bulunduğunu belirterek, üniversitelerin şehirlerine de sosyal ve ekonomik anlamda büyük değer kattığını ifade etti. Türkiye'deki üniversitelerin küresel alanda daha rekabetçi hale getirilmesinin önemine dikkat çekti.

"YÜKSEKÖĞRETİME ERİŞİM KOLAYLAŞTI"

Yılmaz, Türkiye'nin yükseköğretim sistemine yaptığı yatırımlara değinerek, üniversite sayısının 20 yıl önce 76 iken bugün 208'e çıktığını ve bu sayede yükseköğretime erişimin büyük ölçüde kolaylaştığını dile getirdi. Ayrıca, Türkiye’nin 350 bine yakın uluslararası öğrenciyle, dünyada en çok uluslararası öğrenciye sahip ülkeler arasında yer aldığını belirtti.

"34 YAŞ ÜSTÜ KADINLAR İÇİN ÜNİVERSİTELERDE EK KONTENJAN"

Son 22 yılda akademisyen sayısının 70 binden 183 binin üzerine çıktığını söyleyen Yılmaz, akademisyenlerin yüzde 46,4’ünün kadın olmasının, eğitimde cinsiyet eşitliğine verdikleri önemi gösterdiğini ifade etti. Ayrıca, 34 yaş üstü kadınlar için üniversitelerde ek kontenjan oluşturduklarını ve şehit ile gazi yakınlarına özel kontenjanlar tahsis ettiklerini belirtti.

ÜNİVERSİTELER VE İŞ DÜNYASI ARASINDA UYUM SAĞLANMALI

Yılmaz, Türk üniversitelerinin uluslararası sıralamalarda elde ettiği başarıları da hatırlatarak, iş gücü piyasasıyla eğitim programları arasındaki uyumun sağlanması gerektiğine vurgu yaptı. Üniversitelerin müfredatlarının, akademik bilginin yanı sıra modern yetkinlikler ve dijital becerilerle desteklenmesi gerektiğini ifade etti.

"HEM EĞİTİM HEM İŞ"

Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) tarafından başlatılan İşgücü Uyum Programı ile üniversite öğrencilerinin eğitimlerine devam ederken iş deneyimi kazanabileceğini belirtti.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri