Cumhurbaşkanlığı 2024 yılı bütçesi mecliste kabul edildi

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz genel kurula katılarak milletvekillerin sorularını yanıtladı.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, "2024 yılında asgari ücretin belirlenmesine ilişkin çalışma devam etmektedir. Burada sosyal diyalog mekanizması işliyor. Kamu tarafı, özel sektör, çalışan tarafı var. Bu üçü arasında bir müzakere yürütülüyor" dedi.

Genel Kurulda, bütçe üzerindeki konuşmaların ardından soru-cevap bölümüne geçildi.

Cevdet Yılmaz, milletvekillerinin "Başka ülkelerde ek bütçe var mı?" sorusuna yanıt vererek, ek bütçenin sadece Türkiye'ye özgü olmadığını, küresel piyasalardaki dalgalanmalar ve Kovid-19 nedeniyle birçok ülkede ek bütçe ihtiyacının yaşandığını belirtti. Yılmaz, "2023 yılında ABD, Finlandiya, Norveç, Hırvatistan, Belçika, Polonya gibi birçok ülkede ek bütçe yapılmıştır. Sadece bize özgü bir hadise değil" ifadelerini kullandı ve bu sene ek bütçenin hazırlanmasında Kahramanmaraş merkezli depremlerin de etkili olduğunu vurguladı.

Cevdet Yılmaz, AK Parti hükümetleri döneminde çalışan ve emeklilerin aylık ve ücretlerinde enflasyonun üzerinde reel artışlar yapıldığını belirterek, emekli aylıklarındaki iyileştirmelere örnekler verdi. Yılmaz, "2023 yılında en düşük emekli aylığında da iyileştirme yapılmış, 3 bin 500 lira olan en düşük emekli aylığı, 2023 yılı ocak ayından geçerli olmak üzere 5 bin 500 liraya yükseltilmiştir" diye konuştu.

Ayrıca, Yılmaz, 2024 yılında memur emeklilerinin emekli aylıklarının yüzde 50 civarında olacağını ve asgari ücretle ilgili çalışmaların devam ettiğini belirtti. Asgari ücretteki artışın belirlenmesinde sosyal diyalog mekanizmasının önemli olduğunu vurguladı.

Cumhurbaşkanlığı bütçesi üzerindeki eleştirilere yanıt veren Yılmaz, mal ve hizmet alım giderlerinin büyük bir kısmının barışı destekleme giderleri olarak ilgili bakanlık ve kuruluşlara aktarıldığını ifade etti. Ayrıca, "Külliye" ifadesine tepki göstererek, bu alanın milletin mekanı olduğunu vurguladı.

Diğer konularda da açıklamalarda bulunan Yılmaz, üniversite sayısı, yurt kapasitesi, asgari ücret ve kamu çalışanlarının iyileştirme durumu hakkında bilgiler verdi. Diyanet İşleri Başkanlığı'nın Kürtçe gibi farklı dillerde yapılan faaliyetlerine değindi ve Türkiye'nin birliği ve beraberliği için çalıştıklarını belirtti.

Son olarak, bütçe üzerindeki eleştirilere Demokrat Parti İzmir Milletvekili Mehmet Salih Uzun'un da katılarak Meclis'in bütçe yapma yetkisinin kısıtlandığını ifade etti. Konuşmaların ardından 2024 yılı bütçeleri Genel Kurulda kabul edildi ve 2024 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi'nin maddeleri görüşülmeye başlandı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri