Cumhurbaşkanlığı bütçesinde artış: Yüzde 38 tırmandı!

Cumhurbaşkanlığı’nın 2025 yılı bütçesi, geçen yıla göre yüzde 38 artışla 16 milyar 928 milyon TL'ye yükseldi. Bu dikkat çekici artışta, mal ve hizmet alım giderleri, personel harcamaları ve araç alımları gibi kalemler öne çıkıyor. 2024 bütçesi için öngörülen 14 milyar 840 milyon TL’lik ödenek, 2025 yılında yüzde 14 artış göstererek 16 milyar TL’nin üzerine çıktı. Bütçede en büyük pay, mal ve hizmet alımlarına ayrılan 9 milyar 857 milyon TL oldu.

Cumhurbaşkanlığı bütçesinin en dikkat çeken unsurlarından biri, yeni araç alımları için ayrılan pay oldu. 2025 yılı bütçesinde, Cumhurbaşkanlığı'na 5’i makam aracı olmak üzere toplam 20 yeni araç alınması planlanıyor. Bu araçların alımı için toplamda 17 milyon TL'lik ödenek ayrıldı. Alınacak araçlar arasında 10 binek otomobil ve 5 arazi tipi araç yer alırken, makam araçlarının her biri için 1,5 milyon TL ödenek belirlendi. Bu araçların toplam maliyeti, vergi hariç 7 milyon 510 bin TL olarak hesaplandı. Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın bu rakamları artırma yetkisi bulunuyor.

BÜTÇEDEKİ DİĞER HARCAMA KALEMLERİ

Cumhurbaşkanlığı bütçesindeki en büyük kalem olan mal ve hizmet alım giderleri, 2025 yılı için 9 milyar 857 milyon TL olarak öngörülürken, personel giderleri ise yaklaşık 2 milyar 784 milyon TL olarak belirlendi. Bütçede ayrıca cari transferler için 2 milyar 370 milyon TL, sermaye giderleri için 1 milyar 753 milyon TL ve sosyal güvenlik kurumlarına devlet primi giderleri için 163 milyon TL ayrıldı.

TASARRUF TEDBİRLERİNE RAĞMEN ARAÇ ALIMI

Cumhurbaşkanlığı’na ayrılan bu araç alım ödeneği, kamu kurumlarında taşıt alımlarını sınırlayan Tasarruf Tedbirleri Genelgesi’ne rağmen dikkat çekici. Genelge, kamuda üç yıl süreyle yeni araç alımını kısıtlasa da Cumhurbaşkanlığı için bu kısıtlamanın uygulanmadığı anlaşılıyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri