Daire içi yapısal tasarımlarda 'deprem' riskini gözden kaçırmayın!

Ankara merkezli D'interiors İç Mimarlık ve İnşaat'ın kurucusu İç Mimar Didem Tan, deprem ülkesi olarak mevcut yapıların değerlendirilmesinde iç mimar gözetiminin rolüne vurgu yaptı.

ÖZEL HABER: AYBALA ALMİNA MELEK

İç Mimar Didem Tan, anadolugazete.com.tr'ye özel yaptığı açıklamada, Türkiye’de iç mimar gözetimi olmadan gerçekleştirilen daire içi tasarımlar ve yapısal değişikliklerin özellikle deprem riski açısından tehlike oluşturabileceğini vurguladı.

Duvar yıkımı, yeni kapı veya pencere açma gibi işlemlerin yapının yapısal bütünlüğünü etkileyebileceğini belirten Tan, bu tür değişikliklerin inşaat mühendisleri ve yapısal tasarım uzmanlarından onay alınarak yapılması gerektiğini ifade etti.

İç mimarların, yapısal değişiklikler hakkında bilgi sahibi olmaları ve mühendislerle iş birliği yapmalarının güvenli bir yaşam alanı sağlamak açısından önemli olduğunu belirten Tan, "İç mekan değişiklikleri, duvarların yıkılması, yeni kapı veya pencere açma gibi işlemler, yapının yapısal bütünlüğünü etkileyebileceği için iç mimarlar, yapı mühendisleriyle işbirliği yaparak, yapısal değişikliklerin güvenli bir şekilde yapılmasını sağlayabilirler. İç mimarların ve yapı sahiplerinin yapısal güvenlik konusunda bilgi eksiklikleri olması deprem gibi acil durumlarda yapının güvenliğini riske atabilir. Bu nedenle, iç mimarların ve genel olarak yapı sahiplerinin yapı güvenliği ve deprem riski konularında eğitim alması faydalı olacak." diye konuştu.

Tan, yapısal değişiklikler ve iç tasarım değişiklikleri yapılırken güvenli bir yaşam alanı oluşturmak için uzmanların rehberliğine başvurmanın ve gerekli denetimleri sağlamanın önemine dikkat çekti.

"YATAY MİMARİ YEŞİL ALANLAR İÇİN DAHA FAZLA FIRSAT SUNAR"

Deprem riskine bağlı olarak yatay mimarinin artışına da değinen Tan, yatay mimarinin Türkiye ve benzeri deprem kuşaklarındaki ülkelerde yapı güvenliğini artırma amacı taşıdığını belirtti.

Tan, "Türkiye'de, özellikle depreme karşı güvenlik standartlarını artırmak amacıyla yapı yönetmeliklerinde yapılan değişiklikler, yatay mimariyi teşvik eder. Ancak, çok katlı binaların da modern mühendislik çözümleriyle güvenli hale getirildiği unutulmamalı. Yatay mimari, enerji verimliliği ve sürdürülebilirlik açısından da avantajlar sunabilir. Geniş çatılar ve daha az yoğun yapılaşma, güneş enerjisi kullanımı ve yeşil alanlar için daha fazla fırsat sunar. Türkiye’de ve diğer deprem kuşaklarındaki ülkelerde, yatay mimariyle tasarlanmış konut projeleri artış gösteriyor. Özellikle villalar, müstakil evler ve geniş bahçeli konut projelerinde yatay mimari tercih ediliyor." dedi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri