Denizyıldızları nasıl beslenir?

Denizyıldızları su dünyasının en ilginç canlılarından birisidir. Batı dillerinde, bu hayvana hiç yakışmayan isim verildi: “Yıldız balığı.” Oysa bu hayvanların balıkla hiçbir ilgisi yok. Sizce bu hayvanlar nasıl beslenir?

Sahillerde denizyıldızının çeşitlerine çok sık rastlarız. Bunlar Amerika ve Avrupa sularında bol bulunur. Denizin kabarması durumunda sahilin sığ yerlerine ilerler sonrasında ise deniz çekildiği için kuruyup ölürler. Denizin inmesi sırasında, kayalık bölgelerdeki kayaların arasındaki su birikintilerinde kalanlar ise ümden kurtulurlar. Bir sonraki kabarmaya kadar yaşamaya çalışırlar.

Denizyıldızlarından çoğunun en büyük özelliği vücutlarında gerçekten yıldıza benzeyen 5 tane çıkıntı olmasıydı. Bunlar halk arasında “kol” olarak da adlandırılır. Bazılarında ise 6 kol bulunur. Bazı türleri ise kolların arası dolu olur. Bu türden olanlar tam bir beşgen biçiminde görünür.

Yakalayabildikleri her türlü deniz canlısıyla beslenirler. Büyük bir kısmı etçil olarak beslenir. Salyangoz, kabuklu, dibe çökmüş ölü hayvanlar gibi hemen her şeyi yerler. Büyük besinlerle beslenenler, avları yutulamayacak kadar büyükse, av vücut dışında sindirilir. Bunun için mide vücut kaslarının kasılmasıyla iç kısmı dışarı dönerek ağızdan dışarı çıkıp avı sarar ve sindirir. Sindirim bittikten sonra çekici kasların kasılmasıyla tekrar vücut içine alınır.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri