Deprem bölgesinde iş gücü piyasası krizde!

Türkiye'yi 6 Şubat 2023'te etkileyen büyük depremler, iş gücü piyasası ve ekonomide derin izler bıraktı. 11 ili etkileyen felaketin maliyeti 2 trilyon TL'yi aştı.

Deprem bölgesinde yaşanan yıkım, özellikle iş gücü piyasasında ağır kayıplara neden oldu. Hatay, Kahramanmaraş, Malatya ve Adıyaman gibi şehirlerde özel sektör istihdamında büyük düşüş yaşandı. İhracatta da sert bir düşüş görüldü ve bölge, 2023'te yüzde 12,6 azalışla 19,2 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdi.

TÜRKONFED Başkanı Süleyman Sönmez, deprem bölgesinde üretim ve ihracatın ancak 2026'da eski seviyelere dönebileceğini ifade etti. Bölgenin en acil ihtiyacının barınma ve istihdam olduğunu vurgulayan Sönmez, bölgedeki işletmelerin üretim ve ihracat kayıplarıyla karşı karşıya kaldığını söyledi.

Karar'da yer alan habere göre, depremden zarar gören Kahramanmaraş'ta tekstil ve hazır giyim üretimi büyük oranda azaldı. İşletmelerin üretime yeniden başlamasına rağmen iş gücü eksikliği nedeniyle üretim ve ihracat kayıpları devam ediyor.

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Kaya, deprem sonrası yaşanan göçlerin kalıcı hale gelebileceği uyarısında bulunarak, bölgedeki yatırımların sürdürülmesi için özel politikalara ihtiyaç olduğunu ifade etti. Kaya, ekonomik krizin bölgeye olan ilgiyi azalttığını ve işletmeler için gerekli desteklerin sağlanması gerektiğini belirtti.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri