DEĞERLENDİRME: ADEM YAVUZ IRGATOĞLU
Türkiye'nin deprem ülkesi olduğu gerçeği uzmanlar tarafından sıkça hatırlatılıyor ama alınan tedbirlerin yeterli olmadığı her depremde bir kez daha gün yüzüne çıkıyor.
6 Şubat Kahramanmaraş merkezli depremlerde Türkiye 50 binin üzerinde vatandaşını depreme kurban verirken; binlerce binanın yerle bir olması ise mimari çalışmaları bir kez daha sorgulatır hale geldi.
Tokat’ın Sulusaray ilçesinde dün akşam saatlerinde meydana gelen 5,6 şiddetindeki depremde üç ilçede toplam 191 konutta hasar oluşurken, 2 bin yıllık tarihi köprüde çatlak dahi oluşmadı.
TARİHİ YAPILAR DERS VERİYOR!
Önceki gün meydana gelen 4.7, 4.1 ve 5.6 büyüklüğündeki depremlerin ardından Sulusaray, Yeşilyurt ile Artova ilçelerinde ve 30 köyde 191 konutta hasar tespit edildi. Deprem sonucunda ahır duvarları yıkıldı, cami minareleri hasar gördü ve birçok evde ise çatlaklar oluştu.
Tokat'ın Sulusaray ilçe merkezinde bulunan ve çevre köylere ulaşımı sağlayan Roma döneminden kalma tarihi Sulusaray Köprüsü depremde zarar görmedi. Sağlam yapılaşmanın depremlerde daha az hasar aldığını veya hiç hasar almadığını gösteren bu yapılar, günümüzdeki inşaat anlayışının sorgulanması gerektiğini bir kez daha ortaya koydu. Öyle ki 6'nın üzerindeki depremlerde birçok yeni bina hasar görürken, tarihi binaların sağlamlığı ise önemli mesajları veriyor. Bunlardan biri olan 2 bin yıllık tarihi köprü, köylere olan karayolu ulaşımını güvence altına almaya devam ediyor.
UZMANLAR SÜREKLİ UYARIYOR
Deprem Bilimci Prof. Dr. Naci Görür, Tokat'ın Sulusaray ilçesinde meydana gelen ve büyük paniğe sebep olan 5.6 büyüklüğündeki depremin ardından isyan edip tepki gösterdi. "6 Şubat'ı ne çabuk unuttuk?" diyen Görür, televizyonlarda sadece deprem yaşandığında bu konuların konuşulmasını eleştirdi.
"Şu anda televizyonlarda yaşanan sahneleri çok iyi biliyorsunuz değil mi? Tıpkı bir komedi gibi." diyen Naci Görür, tepkisini şu sözlerle dile getirdi:
"Deprem oluyor, televizyonlar konuşmaya başlıyor, sıra sıra deprem uzmanları boy gösteriyor. Eğer kayıp yoksa şükredilecek, gece dışarıda kalınacak, sonra da unutulacak. Eğer deprem büyükse acı ve keder var. Bu süreç ne kadar devam edecek? Neden deprem dirençli yerleşim alanları için taleplerde bulunmuyorsunuz? Neden harekete geçmiyorsunuz? 6 Şubat'ı ne çabuk unuttunuz? Deprem bizim için domates fiyatından, kırmızı et fiyatından daha mı önemsiz? Unutmayın, mülkün sahibi sizsiniz."
TOKAT İÇİN AYNI GÜN UYARI GELMİŞTİ!
Türkiye, Tokat merkezli yaşanan ve birçok ilde hissedilen depremi konuşurken, aynı gün içerisinde Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Afet ve Acil Durum Araştırma ve Uygulama Merkez Müdürü ve Acil Yardım ve Afet Yönetimi Bölüm Başkanı Doç. Dr. Mehtap Aras'ın açıklamaları gündem oldu. Aras, aynı gün içerisinde henüz deprem olmamışken yaptığı açıklamada Tokat'ta 6 ila 7.2 büyüklüğünde bir depremin kaçınılmaz olduğunu ifade etmişti. Peki, bilim insanlarının uyarıları dikkate alınıyor mu? Yerel seçimlerin üzerinden kısa bir süre geçmişken yeni seçilen veya görevlerine devam eden belediye başkanları deprem konusunda tedbir aldı mı? Her belde, ilçe ve ilin belediye başkanı deprem eylem planını kamuoyu ile paylaşmalı değil mi? Özellikle fay hatları üzerinde olan ve fay hatlarına yakın bulunan yerler başka olmak üzere her yöneticinin birinci sorumluluğu deprem olmalı.
İSTANBUL HAZIR MI?
Herkesin aklındaki soruyu bir kez daha sormak gerekiyor: İstanbul depreme hazır mı? Geçen yıl Kahramanmaraş merkezli 11 ili etkisi altına alan ve binlerce can kaybına neden olan 6 şubat depremleri; ile dün yaşanan Tokat merkezli depremin ardından gözler bir kez daha İstanbul'a çevrildi. Depremin de İstanbul'daki durumun da şakası yok! Naci Görür'ün dediği gibi "Neden deprem dirençli yerleşim alanları için taleplerde bulunmuyorsunuz? Neden harekete geçmiyorsunuz?"