Dezenformasyonla Mücadele Merkezi, "Almanya, 200 sığınmacıyı Türkiye'ye gönderdi" iddiasına yanıt

Dezenformasyonla Mücadele Merkezi, bazı sosyal medya hesaplarında dolaşıma sokulan "Almanya ile sığınmacı/mülteci anlaşması yapıldı, 200 sığınmacı Türkiye'ye gönderildi" iddialarının doğru olmadığını duyurdu.

Alman basınında, "Almanya ile Türkiye'nin anlaşmaya vardığı, bu anlaşma kapsamında yasal ikamet izni olmayan 13 bin 500 Türk vatandaşının Türkiye'ye gönderilebileceği" şeklinde yanıltıcı haberlerin yayımlandığı belirtildi. Dışişleri Bakanlığı ve Dezenformasyonla Mücadele Merkezi, bu iddiaları kesin bir dille yalanladı.

Açıklamada, iddialara dayanak gösterilen haberlerde "yabancı sığınmacıların Türkiye'ye gönderilmesi" ile ilgili herhangi bir ifade bulunmadığı, buna rağmen bazı çevrelerin manipülasyon kampanyası başlattığı vurgulandı. Türkiye ile Almanya arasında, yasal ikamet hakkı olmayan Türk vatandaşlarının toplu olarak gönderilmesine dair bir anlaşma yapılmasının kesinlikle söz konusu olmadığı kaydedildi.

Ayrıca, halihazırda mevcut anlaşmalar çerçevesinde yasal oturma izni olmayan Türk vatandaşlarının, hukuki süreçlerini tamamladıktan sonra Türk Dışişleri yetkililerinin onayı ile ferdi olarak kabul edilebileceği belirtildi. Üçüncü ülke vatandaşlarının, toplu veya ferdi olarak Türkiye'ye gönderiminin de kabul edilmediği ifade edildi.

Son olarak, "200 sığınmacı Türkiye'ye gönderildi" iddiasıyla paylaşılan görüntülerin, FETÖ'nün propaganda hesapları tarafından kurgulandığı ve servis edildiği tespit edilmiştir. Frankfurt–Hahn Havaalanında kaydedildiği belirlenen görüntülerde yolcuların bindiği havayolu şirketinin, yakın tarihte Almanya'dan Türkiye'ye uçuşunun bulunmadığı da vurgulandı.

Kamuoyunun bu tür manipülatif iddialara itibar etmemesi gerektiği ifade edildi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri