Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'dan dikkat çeken Suriyeli sığınmacı açıklaması: "Zorla gönderecek değiliz"

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, İstanbul'da Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Faisal bin Farhan ile düzenlediği ortak basın toplantısında önemli açıklamalarda bulundu.

Şam yönetimiyle diyalog çalışmaları ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın barış çağrıları üzerine konuşan Fidan, "Bu son derece kıymetli bir çağrıdır. Umarım bunun değerini anlarlar" dedi. Fidan, Türkiye'deki Suriyeliler hakkında ise "Gönüllü olmadığı sürece biz kimseyi buradan zorla gönderecek durumda değiliz" ifadelerini kullandı.

Bakan Fidan, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarını kınayarak, İsrail'in barış çabalarına sürekli darbe vurduğunu belirtti. Ateşkes planının İsrail tarafından onaylanması gerektiğini vurgulayan Fidan, insani yardımların Gazze'ye ulaşmasının önemine değindi. Fidan, İsrailli yetkililerin eninde sonunda hesap vereceklerini söyledi ve Netanyahu yönetiminin yeni katliamlara imza attığını ifade etti. İsrail'in müzakere eden tarafları zor durumda bıraktığını belirten Fidan, dünyaya İsrail'e baskı yapma çağrısında bulundu.

SURİYE İLE NORMALLEŞME MESAJI

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Suriye ile ilgili barış çağrısına değinen Fidan, "Bu çağrı önemli bir çağrı, bizim beklentimiz bunun dikkate alınmasıdır" dedi. Suriye'deki karışık tabloya dikkat çeken Fidan, alanda Rusya ve İran gibi aktörlerin yanı sıra milisler ve İsrail saldırılarının bulunduğunu belirtti. Fidan, Türkiye'nin sadece kendi çıkarlarını değil, Suriye'nin ihtiyaçlarını da göz önünde bulundurduğunu söyledi. Suriyeli muhaliflerin rejimle nasıl bir ilişki kuracaklarının kendi kararları olduğunu ifade eden Fidan, Türkiye'nin yapıcı bir rol oynayabileceğini ve muhalifleri yarı yolda bırakmayacaklarını vurguladı.

TÜRKİYE'DEKİ SURİYELİLER GÖNDERİLECEK Mİ?

Mülteciler konusundaki politikanın değişmediğini belirten Fidan, "Gönüllü olmadığı sürece biz kimseyi buradan zorla gönderecek durumda değiliz" dedi. Türkiye'nin barış ve diyalog arayışına devam edeceğini söyleyen Fidan, Türkiye'nin güvenliği için Suriyeli muhaliflerle omuz omuza mücadele ettiklerini ifade etti.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri