ÖZEL HABER: AYBALA ALMİNA MELEK
Ramazan ayında hem sağlıklı beslenip hem de kilo vermek isteyenlere tavsiyelerde bulunan Diyetisyen Büşra Başayar, oruç tutarken dengeli ve yeterli bir beslenme planını takip etmenin hem orucu rahat tutmaya hem sağlığı desteklemeye hem de kilo vermeye yardımcı olacağını ifade etti.
"KİLO ALAN İNSANLARIN BÜYÜK ÇOĞUNLUĞU SAHURA KALKMAYAN KİŞİLER"
Başayar, "Mutlaka sahur yapmalıyız. Genelde sahur atlanan bir öğün oluyor ancak sahura kalkılmayınca aç kalınan süre uzun olduğundan metabolizma giderek yavaşlar. Yapılan araştırmalara göre ramazan ayında kilo alan insanların büyük çoğunluğu sahura kalkmayan kişilerdir. Sahura kalkmayan kişiler ramazan boyunca kilo almayabilirler de lakin 30 günün sonunda normal yeme düzenine dönüldüğünde yavaşlayan metabolizma sebebiyle ramazan sonrasında kilo alımı gözlenmesi muhtemeldir bu kişilerde. Ayrıca sahur atlanıldığında günlük besin alımının hepsini iftar ve sonrasına bırakmış oluyoruz. Bu sefer sirkadiyen ritme uygun olmayan bir beslenme süreci takip ediliyor böylece yavaşlayan metabolizma ile kilo alımı görülebiliyor ve uyku kalitesi olumsuz etkilenebiliyor." diye konuştu.
"İFTARDA '15 DAKİKA' KURALI ÖNEMLİ"
İftar yemeğinde önce su ile orucu açıp ardından çorba ve salatanın yenilmesi ve 15 dakika ara verip ana yemeğe devam edilmesi gerektiğini vurgulayan Başayar, "Neden önemli? Çünkü tokluk sinyalleri beyine yaklaşık 20 dakikada ulaşmaktadır. Ancak biz düşen kan şekerimizin de etkisi ile tokluğumuz beyne ulaşmadan bir anda çok fazla besin tüketebiliyoruz. Bunu önlemek için orucu açıp çorbamızı salatamızı yedikten sonra 15 dakika ara vermek hem iştahı kontrol etmede hem kan şekerimizi dengelemede hem de sindirim problemlerini önlemede çok önemli. Böylece ana yemek pilav/makarna vb. besinleri tüketirken porsiyon kontrolünü de sağlamış oluruz." ifadelerini kullandı.
İFTAR-SAHUR ARASINDA SU TÜKETİMİNE DİKKAT
Ramazan ayında özellikle su tüketimine vurgu yapan Başayar, "İftar ve sahur arasında yeterli miktarda su içmeye özen göstermeliyiz. Susuz kalmak, açlık hissinin artmasına ve daha fazla yeme isteğine ve metabolizmanın yavaşlamasına neden olabilir. Bu yüzden iftar ve sahur arasında yeterli miktarda su tükettiğimize emin olmalıyız. Sağlıklı yetişkin bir bireyin günlük su tüketimi kabaca kilosu ile 30-35 ml çarpımından hesaplanabilir. Örneğin, 70 kilo bir birey 2-2.5 litre su tüketmesi yeterli olacaktır. Ancak su tüketimi biranda olmamalı. Sağlıklı yetişkin böbrekleri saatte 800 ml veya 1 litre su atabilir. Bu yüzden 1 saat içerisinde 2-3 litre gibi su tüketimi sağlığı olumsuz etkileyebilir. Burada zamana yayarak su tüketimi vücudun su ihtiyacının karşılamasına destek olur." dedi.
"YETERSİZ UYKU İŞTAHIMIZI OLUMSUZ ETKİLEMEKTEDİR"
Başayar, uyku bölünmelerinin ve alışık olunmayan saatlerde yemek yemenin yaşandığı ramazan ayında uyku kalitesinin iştah üzerinde etkili olduğunu ifade etti.
Yetersiz uykunun iştahı olumsuz etkilediğini söyleyen Başayar, "Uyku saatlerimizi iyi ayarlamamız gerekiyor. Sahurda ağır yiyecekler tüketmemek de uyku kalitemiz açısından oldukça önemli." ifadelerini kullandı.