Dolandırıcıların yeni hedefi: Üniversite öğrencileri

Üniversite öğrencilerini hedef alan dolandırıcılar, sahte yemek siparişi iptali numarasıyla gençleri kandırmaya çalışıyor. Dolandırıcılar, öğrencilere sahte sipariş mesajları göndererek, "İptal için size bir kod gönderdik, lütfen kodu bize iletin" diyerek onları tuzağa çekmeye çalışıyor.

Yeni eğitim öğretim yılının başlamasıyla birlikte, internet üzerinden haksız kazanç elde etmek isteyen dolandırıcılar, özellikle üniversite öğrencilerine yönelik yeni yöntemler geliştiriyor. Yemek siparişi vermeyen öğrencilere, sahte siparişler üzerine kurulu mesajlar gönderen dolandırıcılar, gönderilen onay kodunu alarak maddi kazanç sağlamayı amaçlıyor. Uzmanlar, öğrencileri ve ailelerini bu tür dolandırıcılık girişimlerine karşı uyararak, verilmeyen bir sipariş üzerine talep edilen kodların paylaşılmaması gerektiğinin altını çiziyor.

"KODU VERİR VERMEZ DOLANDIRILIYORLAR"

Dolandırıcıların kullandığı yöntemi detaylandıran Avukat Asiye Tuğçe Çakır, bu sahte sipariş numaralarının son zamanlarda çok sık yaşandığını belirtti. Çakır, "Dolandırıcılar, yemek siparişi verdiğinizi söyleyerek sizi arıyor ve iptal için bir kod gönderdiklerini belirtiyorlar. Bu kodu verdiğiniz anda, hesaplarınızdan para çekilebiliyor" dedi. Özellikle öğrencilerin hedef alındığını belirten Çakır, bu tarz dolandırıcılık girişimlerine karşı dikkatli olunması gerektiğini vurguladı.

ÖĞRENCİLER DOLANDIRICILARIN RADARINDA

Avukat Çakır, dolandırıcılardan korunmanın en etkili yolunun bu tarz telefon aramalarına ve mesajlara itibar etmemek olduğunu belirterek, "Eğer böyle bir arama veya mesaj alırsanız, önce kodun nereden geldiğini kontrol edin. Eğer siz ya da aileniz herhangi bir sipariş vermediyseniz, uygulama yöneticileriyle iletişime geçin. Bu şekilde dolandırıcıların ağına düşmekten kurtulabilirsiniz" ifadelerini kullandı.

"PARANIN KAYNAĞINI BİLMİYORSANIZ YETKİLİLERE BAŞVURUN"

Çakır, bir dolandırıcılık olayına maruz kalınması durumunda yapılması gerekenleri şu şekilde özetledi: "İlk olarak en yakın karakola ya da adliyeye başvuru yapmalısınız. Dolandırıcılar bazen kendileri sicil riski altında oldukları için temiz sicilli kişilerin bilgilerini kullanarak para transferleri yapıyorlar. Bu yüzden, nereden geldiğini bilmediğiniz bir para hesabınıza yatarsa, en kısa sürede kolluk kuvvetlerine ya da başsavcılığa başvurarak durumu bildirmeniz gerekiyor."

MESAJLARI GÖRMEZDEN GELMEK EN İYİSİ

Bu tür dolandırıcılık girişimlerine karşı dikkatli olmanın önemine değinen Fatih Olgunçelik, kendisine de zaman zaman sahte kargo ve yemek sipariş mesajları geldiğini söyledi. Olgunçelik, "Ben bu mesajları hiç okumadan siliyorum, arkadaşlara da aynı şeyi yapmalarını tavsiye ederim. Bu tür mesajların dolandırıcılık amaçlı olduğunu duyduğum için asla açmıyorum" dedi.

Uzmanlar, özellikle üniversite öğrencilerinin ve ailelerinin bu tür dolandırıcılık girişimlerine karşı dikkatli olmalarını, gelen mesaj ve aramaların doğruluğunu mutlaka kontrol etmelerini öneriyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri