ÖZEL HABER: CANSU BALOĞLU
Yaz mevsiminin gelmesiyle birlikte dondurma sezonu da açıldı. Ancak bu yıl gıda fiyatlarındaki artış dondurma fiyatlarına da yansıdı. Dondurma yapımında kullanılan süt, meyve ve diğer ürünlere gelen zamlar dondurma fiyatlarını artırdı.
Başkent Ankara'da da açık dondurmanın topu, en düşük fiyat olarak 20 TL'den başlıyor. Bu fiyat semtlere göre değişiklik gösteriyor. Bir yerde 30-40 TL'den satılabilen bir top dondurma mekana göre 60-100 TL'ye kadar çıkabiliyor.
Dondurma fiyatları lüks tatil beldelerinde ise dudak uçuklatan seviyelere ulaştı. Topu 100-200 TL arası satılan dondurmanın fiyatı görenleri hayrete düşürdü. Vatandaşlar artık dondurma yemek için bile iki defa düşünüyor.
EVDE DONDURMA NASIL YAPILIR?
Dondurma fiyatlarının artması vatandaşları "Evde nasıl dondurma yapılır?" sorusuna yöneltti. İşte evde dondurma yapmak için gerekli olan malzemeler ve fiyatları:
Malzemeler:
- 2 su bardağı süt: Sütün 1 litre fiyatı 25 TL
- 1 su bardağı krema: 1 paket krema 35 TL
- 3/4 su bardağı toz şeker: 1 kilogram şeker 40 TL
- 1 yemek kaşığı vanilya özütü: 38 TL
- 4 adet yumurta sarısı: 1 adet yumurta 3 TL
- 1 su bardağı taze meyve (çilek, muz, mango gibi) veya çikolata parçaları
Hazırlanışı:
- Süt ve kremayı bir tencerede orta ateşte ısıtılır. Kaynamamasına dikkat edin.
- Farklı bir kabın içerisinde de yumurta sarıları ve toz şeker çırpılır.
- Sıcak süt karışımını yavaş yavaş yumurta karışımına ekleyin. Bu işlemi yaparken sürekli karıştırarak yumurtaların pişmesini önleyin.
- Karışımı tekrar tencereye alın ve kısık ateşte sürekli karıştırarak kalınlaşana kadar (yaklaşık 5-7 dakika) pişirin. Karışımın kaynamamasına özen gösterin.
- Karışım kaynayınca ocaktan alınır ve içerisine vanilya özütü eklenir.
- Karışımı oda sıcaklığına gelene kadar soğutun, ardından buzdolabında en az 2 saat soğutun.
- Soğuyan karışımı dondurma makinesine ekleyin ve üretici talimatlarına göre dondurun. Dondurma makineniz yoksa, karışımı geniş bir kaba dökün ve her yarım saatte bir karıştırarak buzlukta dondurun. Bu işlemi yaklaşık 3-4 saat boyunca tekrarlayın.
- Dondurma kıvamına geldiğinde, dilediğiniz meyve veya çikolata parçalarını ekleyin ve karıştırın.
- Servis etmeden önce dondurmayı en az 2 saat daha buzlukta bekletin.