Dünya Kadınlar Günü neden 8 Mart'ta kutlanıyor? Dünya Kadınlar Günü'nün tarihi...

Her yıl 8 Mart'ta kutlanan Dünya Kadınlar Günü, kadınların haklarını ve başarılarını ilerletmeye adanmış, insan hakları temelli bir küresel kutlama olarak önemini koruyor. Peki, Dünya Kadınlar Günü neden 8 Mart'ta kutlanıyor? İşte detaylar...

Dünya Kadınlar Günü'nün oluşumu ve uluslararası tanınması, 20. yüzyılın başlarına dayanıyor. İlk olarak 1909'da Amerikan Sosyalist Partisi tarafından önerilen bu gün, 1910'da Uluslararası Sosyalist Kadınlar Konferansı'nda yıllık bir kutlama olarak tavsiye edilmesiyle ivme kazandı. 1917'de Sovyet Rusya'da kadınlara seçme ve seçilme hakkının verilmesi, 8 Mart'ı ulusal bir bayram olarak işaretledi. Zamanla, öncelikle sosyalist ve komünist hareketlerden feminist harekete doğru kaydı ve 1967'de resmi olarak feminist hareket tarafından benimsendi. Birleşmiş Milletler, Dünya Kadınlar Günü'nü resmen tanıyarak ve kutlamaya başlayarak, üye devletleri kendi Uluslararası Kadın Hakları ve Barış Günleri'ni belirlemeye davet ederek 1975'te bu kutlamaya katıldı.

Dünya Kadınlar Günü'nün tarihsel kökleri, 19. yüzyılın sonlarında yaşanan trajik bir olaya dayanıyor. 8 Mart 1857'de New York City'de 40.000 kadın tekstil işçisi, daha iyi çalışma koşulları talebiyle greve gitti. Ancak, grev, 129 kadının bir fabrika yangınında hayatını kaybetmesiyle trajediye dönüştü, bu da işçi reformu ve kadın hakları konusundaki acil ihtiyacı vurguladı.

KÜRESEL OLARAK HALEN ZOR

Büyük ilerlemelere rağmen, küresel olarak hala zorluklar var. Afganistan, İran, Ukrayna ve Amerika gibi çatışma bölgelerindeki kadınlar, siyasi çalkantılar ve şiddet ortamında hakları için mücadele etmeye devam ediyorlar. Özellikle İsrail ve Filistin gibi bölgelerde kadınlara yönelik şiddet olayları, devam eden insan hakları ihlallerini ve kadınların insani krizlerdeki yükünü vurguluyor.

BM uzmanlarının raporları, çatışma bölgelerinde kadınlara yönelik işlenen cinsel şiddet ve istismar gibi suçları ortaya koyuyor. Gazze'de İsrail güçlerinin kadınlara yönelik saldırıları ve Hamas'ın İsrail'e yönelik saldırıları sırasında kadınlara yönelik cinsel şiddet gibi olaylar, cinsiyete dayalı şiddetin çatışma bölgelerinde ele alınması gerekliliğini gösteriyor.

Ayrıca, UNFPA'nın, Gazze'de doğum yapması beklenen binlerce kadının tıbbi yardıma erişimindeki kısıtlamaları vurgulayan endişeleri bulunuyor.

Afganistan'da ise kızlar için eğitim engelleri devam ediyor, birçok kız çocuğu ilkokuldan sonraki eğitim hakkından mahrum bırakılıyor.

Dünya Kadınlar Günü'nü kutlarken, dünya çapında elde edilen ilerlemeleri ve karşılaşılan zorlukları göz önünde bulundurarak, cinsiyet eşitliği ve kadınların güçlenmesi konusunda kolektif bir eylem ve devam eden savunma çağrısı yapılıyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri