Dünya liderlerinden Donald Trump'a saldırıya tepkiler

Eski ABD Başkanı ve başkan adayı Donald Trump, Pensilvanya'nın Butler kentindeki bir miting sırasında silahlı saldırıya uğradı.

Saldırıda sağ kulağından hafif yaralanan Trump'ın sağlık durumunun iyi olduğu bildirildi. Olayda, saldırgan öldürülürken, bir kişi hayatını kaybetti. Dünya genelindeki liderler, Trump'a ve saldırının diğer mağdurlarına yönelik geçmiş olsun mesajları yayımladı:

- Çin: Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, Trump'a yapılan saldırıdan üzüntü duyduğunu belirtti ve Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, saldırının detaylarını takip ettiklerini açıkladı.
- Rusya: Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, ABD'de başkan ve başkan adaylarına yönelik suikast girişimlerinin bir "gelenek" haline geldiğini öne sürdü. Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Rusya'nın şiddeti kınadığını ve Trump'ın hayatının tehlikeye girmesinin, ABD iç politikalarındaki gerginliklerin bir sonucu olduğunu belirtti.
- Japonya: Başbakan Kişida Fumio, "Demokrasiye meydan okuyan şiddete karşı kararlı bir şekilde durmalıyız" dedi. Eski Savunma Bakanı Inada Tomomi, siyasetçilere yönelik şiddetin artışına dikkat çekti.
- İngiltere: Başbakan Keir Starmer, Trump'ın mitingindeki "şok edici" sahneler karşısında dehşete düştüğünü ifade etti ve siyasi şiddetin toplumda yeri olmadığını vurguladı.
- Fransa: Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, saldırının demokrasiler için bir trajedi olduğunu belirtti ve Trump'a acil şifalar diledi.
- Macaristan: Başbakan Viktor Orban, Trump'ın yanındayım mesajı gönderdi.
- Avusturya: Başbakan Karl Nehammer, "Siyasi şiddetin toplumumuzda yeri yoktur" diyerek Trump'a geçmiş olsun dileklerini iletti.
- Hollanda: Başbakan Dick Schoof, Trump'a yapılan saldırı karşısında şok olduğunu ve siyasi şiddetin kabul edilemez olduğunu belirtti.
- Almanya: Başbakan Olaf Scholz, saldırıyı "alçakça" olarak nitelendirerek, saldırının demokrasiyi tehdit ettiğini ifade etti.
- Yunanistan: Başbakan Kiryakos Miçotakis, siyasi şiddetin kabul edilemez olduğunu belirterek, Trump'a hızlı bir iyileşme diledi.
- Ukrayna: Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Trump'ın güvenliğinden rahatladığını ve ABD'nin bu olaydan daha güçlü çıkmasını umduğunu belirtti.
- NATO: Genel Sekreter Jens Stoltenberg, Trump'a yönelik suikast girişimini kınayarak, siyasi şiddetin demokrasilerde yeri olmadığını vurguladı.
- Avrupa Birliği: Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Trump'a yönelik saldırıyı şiddetle kınadığını ve bu tür şiddet eylemlerinin kabul edilemez olduğunu ifade etti.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri