ÖZEL HABER: ESRA SARI
4 Ekim Hayvanları Koruma Günü, hayvanların korunması, refahı ve insanlarla olan ilişkilerinin iyileştirilmesi için önemli bir fırsat sunuyor.
Türkiye'de de 4 Ekim’de, hayvan severler, sivil toplum kuruluşları ve devlet kurumları tarafından çeşitli etkinliklerle kutlanıyor. Hayvan barınakları ziyaret ediliyor, sokak hayvanlarına yiyecek ve su bırakılıyor, gönüllü çalışmalarla sahipsiz hayvanların durumu gündeme getiriliyor.
Hayvanları Koruma Günü, sadece hayvanların korunması için değil, aynı zamanda insanların hayvanlarla olan ilişkilerini gözden geçirmeleri için de bir fırsat sunuyor.
Hayvanların korunması, sadece bireysel bir sorumluluk değil, aynı zamanda toplumsal bir mesele olarak kabul ediliyor. 4 Ekim, tüm dünyada hayvanlara karşı duyulan sevgiyi pekiştirmek ve hayvan haklarının korunması için ortak bir çaba oluşturmak adına önemli bir gün olmaya devam ediyor.
BAŞIBOŞ SOKAK HAYVANI POPÜLASYONU GİDEREK ARTIYOR
Türkiye'de başıboş sokak hayvanı popülasyonu giderek artıyor. Son yıllarda artış gösteren köpek popülasyonu nedeniyle sokaklarda, caddelerde ve parklarda zaman zaman sahipsiz köpek saldırıları yaşanıyor. Türkiye'nin hemen hemen her ilinde yaşanan sürü halinde gezen sahipsiz köpekler, saldırgan davranışları nedeniyle Türkiye'nin uzun zamandır gündeminde.
KÖPEK SALDIRILARI NEDENİYLE SON 2 YILDA 107 KİŞİ YAŞAMINI YİTİRDİ
Türkiye'de yaşayan yaklaşık 5 milyon sahipsiz köpek doğrudan veya dolaylı yollardan insanların ölmesine ve yaralanmasına neden oluyor.
Güvenli Sokaklar ve Yaşam Hakkını Savunma Derneğince (GÜSODER) hazırlanan "Başıboş Köpek Sorunu Raporu"nda son 2 yılda Türkiye'de 50'si çocuk, 107 kişinin köpek saldırılarında yaşamını yitirdiği belirtiliyor.
Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü verilerine göre de Türkiye'de kuduz riskli temas sayısı 2023'te 438 bine ulaştı. Özellikle köpek dışkısından bulaşan ve çok ağır cerrahi maliyetleri olan "kist hidatik" hastalığı 2005-2019 arasında 8,8 kat arttı.
Türkiye'de son yıllarda sahipsiz köpeklerin doğrudan ve dolaylı olarak insanlara ve özellikle çocuklara saldırması nedeniyle Hayvanları Koruma Kanunu'nda değişiklik yapıldı. Sahipsiz hayvanlara yönelik düzenlemeler içeren Hayvanları Koruma Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaştı.
SAHİPSİZ HAYVANLAR BAKIMEVİNE GÖTÜRÜLECEK!
Sahipsiz hayvanlar ilgili belediyeler tarafından hayvan bakımevine götürülecek, rehabilite edilen köpekler sahiplendirilinceye kadar bu yerlerde barındırılacak. Hayvan bakımevlerine alınan hayvanlardan rehabilite edilen köpekler sahiplendirilinceye kadar bu yerlerde barındırılacak.
BELEDİYELER 31 ARALIK 2028'E KADAR HAYVAN BAKIMEVLERİNİ KURACAK!
Belediyeler 31 Aralık 2028'e kadar hayvan bakımevlerini kuracak ve mevcut bakımevlerinin koşullarını iyileştirecek.
DÜNYA NÜFUSUNUN YÜZDE 10'U KADAR SAHİPSİZ HAYVAN BULUNUYOR!
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), verilerine göre dünya nüfusunun yüzde 10'u kadar sahipsiz hayvan bulunuyor. Avrupa'da onbinlerce hayvan sokağa bırakılmasına rağmen sokaklarda nadiren başıboş ve sahipsiz hayvanlara rastlanıyor. Özellikle Hollanda, uyguladığı politikalarla ülkedeki sokak köpeği sayısını sıfıra indirmeyi başardı. Yunanistan'da ise yaklaşık 2 milyon kedi, 700 bin sahipsiz köpek sokaklarda yaşarken barınaklarda 140 bine yakın sahipsiz hayvan bulunuyor.