Ghebreyesus, 2022'de başlayan küresel M çiçeği salgını sonrası DSÖ'ye 100 binden fazla doğrulanmış vaka bildirildiğini belirtti. Afrika'da M çiçeği vakalarında ciddi bir artış gözlemlendiğini, özellikle Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde bulaşmanın yoğunlaştığını ve 2024'te bildirilen vakaların yüzde 90'ının burada olduğunu ifade etti. Bu yıl 575 ölüm de dahil olmak üzere 16 binden fazla şüpheli vaka tespit edildi.
Ghebreyesus, "klad 1b" türünün hızla yayılması nedeniyle M çiçeği virüsünü "uluslararası öneme sahip halk sağlığı acil durumu" olarak ilan ettiklerini ve geçen ay vakaların Kongo Demokratik Cumhuriyeti’ne komşu ülkelerde (Burundi, Kenya, Ruanda ve Uganda) ve Tayland ile İsveç'te de bildirildiğini aktardı.
Bu bağlamda, DSÖ ve ortakları tarafından "Küresel M Çiçeği Virüsü Stratejik Hazırlık ve Müdahale Planı" geliştirilmiş olup, bu plan kapsamlı gözetim ve müdahale stratejilerini, araştırma ilerletilmesini, tıbbi karşı önlemlere eşit erişimi ve zoonotik bulaşmanın en aza indirilmesini hedeflemektedir. Ayrıca, toplulukların salgın önleme ve kontrolüne aktif katılımlarını teşvik etmek amacıyla çalışılmaktadır.
DSÖ Afrika Bölge Ofisi'nin, Afrika Birliği Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (Africa CDC) ile işbirliği yaparak M çiçeği müdahale çabalarını koordine edeceğini ve yeni salgınların kontrol altına alınabileceğini vurgulayan Ghebreyesus, uluslararası, ulusal ve yerel ortakların koordineli eylemlerinin önemine işaret etti.