Bu, iki yıl içinde maymun çiçeği virüsüyle ilgili olarak DSÖ tarafından ikinci kez en yüksek alarm seviyesinin devreye sokulması anlamına geliyor. DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, salgının durdurulması ve hayatların kurtarılması için uluslararası bir müdahalenin zorunlu olduğuna dikkat çekti.
Maymun çiçeği virüsü, son dönemde Burundi, Kenya, Ruanda ve Uganda gibi Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nin komşu ülkelerine yayılarak büyük bir tehdit oluşturdu. Afrika Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (Africa CDC) de kısa bir süre önce, kıta genelinde maymun çiçeği virüsü nedeniyle "halk sağlığı acil durumu" ilan etmişti. Africa CDC, bu yıl Afrika genelinde 17 binden fazla vaka ve 517 ölüm rapor edildiğini, bu sayının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 160'lık bir artışı temsil ettiğini belirtti.
Maymun çiçeği virüsü, ilk kez 1970 yılında Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde insanlarda tespit edilmişti ve o zamandan beri Afrika'nın bazı bölgelerinde endemik olarak görülüyor. Ancak, virüsün daha hafif bir varyantı 2022 yılında cinsel temas yoluyla 100'den fazla ülkeye yayılarak küresel bir kriz haline gelmişti. DSÖ, bu krizi 10 ay sonra kontrol altına alındığını ilan etmiş ve acil durumu sona erdirmişti. Ancak mevcut durum, virüsün yeniden ciddi bir tehdit haline geldiğini gösteriyor.