Tarihin en kötü nükleer felaketlerinden biri olarak kaydedilen Çernobil faciası, 1986 yılının Nisan ayında meydana geldi. Patlayan reaktörler, büyük miktarda radyoaktif maddeyi atmosfere salarak çevreyi on gün boyunca kirletti. Bu felaketin etkileri sadece kısa vadede değil, uzun yıllar boyunca da devam etti.
DÜNYA ÜZERİNDEKİ EN TEHLİKELİ MADDE
Erimenin gerçekleştiği gece iki Çernobil işçisi hayatını kaybetti ve takip eden haftalarda 28 işçi akut radyasyon sendromuna yenik düştü. Ancak felaketin insan sağlığına olan etkileri bununla sınırlı kalmadı. İlerleyen yıllarda binlerce kişinin ölümüne sebep olan tiroid kanseri vakaları rapor edildi ve binlerce kişi de dolaylı olarak felaketin etkileriyle mücadele etti.
Felaketin boyutu başlangıçta tam olarak anlaşılamadı, ancak sekiz ay sonra yapılan araştırmalar, felaketin merkezinde korkutucu bir varlık olduğunu ortaya koydu. "Fil Ayak" olarak adlandırılan bu siyah, lav benzeri kitle, aslında erimiş beton ve uranyum karışımından oluşan koryumdu. Bu kitle, dünya üzerindeki en tehlikeli maddelerden biri olarak kabul ediliyor ve tarih boyunca sadece beş kez doğal olarak oluştuğu biliniyor.
BEŞ DAKİKA MARUZ KALMAK BİLE ÖLÜMCÜL
Radyasyon uzmanı Artur Korneyev ve ekibi, kütleyi incelemek için ilkel araçlar kullanmak zorunda kaldı ve bu da sağlık sorunlarına neden oldu. Korneyev'in maruz kaldığı radyasyon sonucu ilerleyen yıllarda ciddi sağlık sorunları yaşadığı biliniyor.
"Fil Ayak" ile temasın sonuçları da ölümcül. Koryum bloğu, başlangıçta saatte yaklaşık 10 bin röntgen yayıyordu ve sadece beş dakika maruz kalmak bile ölümcül olabilirdi.
Neredeyse 40 yıl sonra bile, "Fil Ayak" hala yüksek derecede radyoaktif ve büyük bir risk oluşturuyor. Bilim insanları, bu tür felaketlerin bir daha tekrarlanmaması için çalışmalarına devam ediyor..