Dünyanın süper meyvesi 'Aronya' Ardahan'da yetiştirilecek

Tüm dünyada süper meyve olarak bilinen ve sağlık için son derece faydalı olan aronya meyvesi Ardahan'ın Posof ilçesinde toprakla buluşturuldu.

Ardahan'ın Posof ilçesinde dünya genelinde "süper meyve" olarak tanınan aronya bitkisi, yeni bir üretim alanı olarak toprakla buluşturuldu. Aronya meyvesi, sağlık açısından son derece faydalı olup vitamin, mineral ve lif bakımından oldukça zengindir. Son çalışmalarla birlikte Türkiye'de tıbbi bitki olarak sınıflandırılan aronya, antioksidan aktivite ve fenolik bileşiklerin yanı sıra yüksek miktarda C vitamini, B1, B2, B6 vitaminleri ile kalsiyum, potasyum, magnezyum ve çinko minerallerini içermesiyle dikkat çekiyor.

ARDAHAN TARIM VE ORMAN İL MÜDÜRLÜĞÜNÜN DESTEĞİ BÜYÜK

Sağlık açısından büyük faydalar sağlayan ve Türkiye'de sadece birkaç ilde üretilen aronya meyvesi için Ardahan Tarım ve Orman İl Müdürlüğü destek veriyor. Aronya meyvesi, antioksidan değeri yüksek olan ve katma değeri önemli olan özel bir bitki olarak öne çıkıyor.

ARDAHAN ARONYA ÜRETİMİ İÇİN UYGUN

Ardahan Tarım ve Orman İl Müdürü Muhammet Fatih Cineviz, özelinde ürün deseni değişim çalışmalarının devam ettiğini söyledi. Cineviz, ''Yıllardır süregelen salt ekim düzeni ve ürün desenine yeni bir yön vermek adına Posof ilçesinde Aronya fide dikimlerini gerçekleştirdik. Bu çalışma Ardahan'a yeni ve uygulanabilir bir ürün sunuyor. Soğuk hava şartlarına oldukça dayanıklı olan aronya bitkisinde, generatif olgunluğa gelen bitkilerin çiçeklenmesi için soğuklanma ihtiyacı vardır. Bu sebeple Ardahan, Aronya yetiştiriciliği için oldukça uygun. Dikimden hasata, katma değeri yüksek ürünler elde edilebilmektedir. Aronya meyveleri, sahip olduğu bileşenlerin antidiyabetik, anti-enfektif, antineoplastik, antiobezite ve antioksidan aktiviteleri nedeniyle kalp, karaciğer ve nöron hasarını geri döndüren ya da daha ileri hasar oluşmasını önleyen etkilere sahip olabilir. İlaç sanayisinde kullanılması da ilimiz ekonomisi açısından önem arz etmektedir'' dedi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri