DOSYA HABER: AYBALA ALMİNA MELEK
Uluslararası Sağlık Örgütü (DSÖ), COVID-19'un yeni bir varyantı olan JN.1'in salgın sürecine etkileri konusunda dikkat çekici açıklamalarda bulundu. DSÖ, JN.1 varyantının bulaşıcılık ve hastalığın seyri üzerinde potansiyel değişikliklere neden olabileceği uyarısında bulunarak, dünya genelindeki sağlık otoritelerini bu yeni duruma karşı dikkatli olmaya çağırdı.
JN.1 varyantının tespitiyle ilgili yapılan çalışmalar devam ederken bu yeni varyantın özellikleri, bulaşıcılık potansiyeli ve aşı etkinliği üzerindeki etkileri yapılan analizler ile değerlendiriliyor.
DSÖ, JN.1 varyantının tespit edildiği bölgelerde salgın kontrol tedbirlerinin güçlendirilmesi, halk sağlığını korumak adına hızlı ve etkili önlemlerin alınması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, DSÖ, ülkeler arası iş birliğini artırarak bilgi paylaşımını güçlendirmenin önemine dikkat çekti.
Toplum sağlığını korumak ve pandeminin etkilerini minimize etmek adına bilimsel verilere dayalı stratejilerin benimsenmesi, bu süreçte önemli bir öncelik olarak ön plana çıkıyor.
BİTMEYEN SALGINLAR, BAŞA SARAN ÖNGÖRÜLER
Geçtiğimiz aylarda Çin, 'bilinmeyen' çocuk hastalığı ile gündeme gelmişti. Belirtilene göre, çocuklar arasında yayılan ve henüz tanısı koyulamayan zatürre vakaları artış gösteriyor.
Pekin Çocuk Hastanesine çok sayıda vakanın geldiği ve öksürük belirtisinin olmadığı, sadece yüksek ateş ve solunum yolu iltihaplanması olduğu açıklanırken DSÖ konu ile ilgili Çin'den bilgi istedi.
JN.1 varyantı ise ilk kez ABD'de görüldü, son olarak 41 ülkede tespit edildiği belirtildi. COVID-19'un alt varyantlarından olan JN.1 virüsü de COVID-19 ile aynı semptomları gösteriyor. Burun akması, öksürük, boğaz ağrısı, tıkanıklık, tükenmişlik, baş ve kas ağrıları, ateş veya titreme, tat kaybı bu virüsün belirtileri arasında yer alıyor.
MASKE TEKRARDAN HAYATIMIZIN BİR PARÇASI MI OLACAK?
Salgınla mücadele kapsamında yeniden enfeksiyon ve ciddi hastalıklara karşı alınması gereken önlemler vurgulandı. Toplum sağlığını korumak adına önerilen önlemler arasında kalabalık, kapalı veya yetersiz havalandırmaya sahip alanlarda maske kullanımı ön planda tutuluyor. Ayrıca, sosyal mesafe kuralına mümkün olduğunca riayet edilmesi, düzenli olarak ellerin yıkanması, COVID-19 ve grip gibi hastalıklara karşı aşıların güncel tutulması gerektiği vurgulanıyor.
YENİ BİR PANDEMİYİ DÜNYA KALDIRABİLİR Mİ?
COVID-19 pandemisi tüm yönleriyle soru işaretleriyle dolu olurken bilim dünyasında da birçok zıtlıklara, fikir ayrılıklarına neden oldu. Üretilen aşılar ve zorunluluklar bugün başka bir hastalığın nedeni olarak kabul edilebilirken aşıların yan etkileri, artan kalp krizi vakaları ve ilaç sektöründeki değişimler yeni soru işaretlerin de adresi oldu. Dünya, yeni bilinmezliklere ve dört duvara tekrardan uyum sağlayamayacak gibi...