Toplantıda, eczacıların temel sorunları ve ilaç teminindeki zorluklar ayrıntılı olarak ele alındı. TEB, mevcut ilaç fiyatlandırma modelinin sürdürülebilir olmadığını vurgulayarak, “1 Ekim 2024'te sona eren İlaç Temin Protokolü'nün yenilenmesi için gerçekçi şartlar oluşturulması şart” açıklamasında bulundu. Eczacılar, kamu ile müzakereleri sürdürme niyetinde olduklarını belirtirken, taleplerinin göz ardı edilmesi durumunda ülke genelinde eczanelerin geçici olarak kapatılabileceği uyarısında bulundu.
"ECZANELERİMİZİN GELECEĞİ TEHLİKEDE"
Türk Eczacıları Birliği, sektörün uzun süredir ihmal edildiğini ve mevcut koşullar altında eczacılık hizmetinin sürdürülemez hale geldiğini belirtti. Eczacılar, ilaç fiyatlandırma politikalarının değişen ekonomik şartlara uyum sağlamadığı için halk sağlığının da olumsuz etkilenebileceğine dikkat çekti. TEB temsilcileri, "Eczanelerimizin geleceği tehlikede. Bu konuda yetkililerin acilen adım atması gerekiyor" ifadelerini kullandı.
"TÜM DİYALOG KANALLARINI AÇIK TUTUYORUZ"
TEB, sürecin müzakere yoluyla çözülmesi için tüm diyalog kanallarını açık tuttuklarını belirtti. Krizin çözülmemesi durumunda iş bırakma eylemi takviminin Türk Eczacıları Birliği koordinasyonunda belirleneceği ve ülke genelindeki eczanelerin geçici olarak kapanabileceği duyuruldu. TEB, eczacılık sektörünün daha fazla ihmal edilmemesi gerektiğini vurgulayarak, "Sağlık hizmetinin bir parçası olan eczanelerimiz ayakta kalmak için destek bekliyor" dedi.
ECZACILARIN TALEPLERİ KARŞILANMAZSA İŞ BIRAKMA EYLEMİ KAPIDA
Eczacılar, özellikle döviz kurlarındaki dalgalanmalardan ve ilaç fiyatlandırma sisteminin yetersizliğinden kaynaklanan sorunların halka hizmet sunmayı zorlaştırdığına dikkat çekiyor. TEB, ilaç tedarikinde yaşanan krizlerin aşılması için yeni protokolün gerçekçi ve sürdürülebilir koşullarla acilen yenilenmesi gerektiğini belirtti.