Ekonomide gözler faiz kararında: Kritik toplantıdan ne çıkacak?

Piyasalarda gözler, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu'nun bugün saat 14.00'te açıklayacağı faiz kararına çevrildi. Kurul, Fatih Karahan başkanlığında toplanacak ve toplantının ardından karar metni ile birlikte faiz oranı duyurulacak.

Mart ayında politika faizini yüzde 50'ye yükselten TCMB, nisan ayı toplantısında faizi sabit tutmuştu. Ekonomistlerle yapılan anketlere göre, bu toplantıda da faiz oranının değişmeyeceği öngörülüyor.

Faiz kararı kadar, karar metninde yer alacak mesajlar da piyasaların odağında olacak. Kurul, son karar metninde finansal koşullardaki sıkılığa ve gecikmeli etkilere dikkat çekmiş, aylık enflasyonun ana eğiliminde düşüş sağlanana kadar sıkı duruşun süreceğini ifade etmişti. Bu karar metninde de enflasyon gelişmeleri ve para politikası çerçevesine ilişkin mesajlar yakından izlenecek.

KÜRESEL PİYASALAR VE FED'İN KARARLARI

ABD Merkez Bankası (Fed), 30 Nisan-1 Mayıs'ta düzenlenen toplantısında politika faizini yüzde 5,25-5,50 aralığında sabit tuttu. Fed'in yayımladığı tutanaklar, dezenflasyon sürecinin beklenenden daha uzun sürebileceğini ve bazı yetkililerin gerekmesi halinde faiz oranlarını artırmaya açık olduğunu gösterdi. Tutanakların ardından para piyasalarındaki fiyatlamalarda Fed'in eylül ayında faiz indirimine başlama ihtimali yüzde 50'ye geriledi.

Bu gelişmelerin ardından pay piyasaları günü düşüş eğiliminde tamamlasa da, Nvidia'nın beklentilerin üzerinde gelen finansal sonuçları vadeli pay piyasalarını yukarı yönlü destekledi. Nvidia, 28 Nisan'da sona eren 3 aylık dönemde yıllık yüzde 262 artışla 26 milyar dolar gelir elde ederek rekor kırdı.

AVRUPA VE ASYA PİYASALARINDAKİ DURUM

Avrupa borsaları dün negatif bir seyir izlerken, bugün gözler bölge genelinde açıklanacak olan öncü Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) verilerine çevrildi. Analistler, bu verilerin ekonomik aktiviteye dair sinyaller vereceğini ve piyasalarda oynaklığı artırabileceğini belirtiyor.

Asya pay piyasalarında da karışık bir seyir hakim. Japonya'da öncü imalat sanayi PMI'ın 50 seviyesinin üzerine çıkması ülke pay piyasalarında risk iştahını artırırken, Güney Kore Merkez Bankası politika faizini sabit tutarak, faiz artırım ihtimalinin sınırlı olduğunu açıkladı. Çin ve Hong Kong borsalarında ise düşüş yaşandı.

BORSA İSTANBUL VE YURT İÇİ PİYASALAR

Yurt içinde ise dün dalgalı bir seyir izleyen Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, günü yüzde 0,04 artışla 10.899,28 puandan tamamlayarak tüm zamanların en yüksek kapanışını gerçekleştirdi. Bugün ise TCMB'nin faiz kararı yatırımcıların odağına yerleşti. Ekonomistlerin tamamı TCMB'nin politika faizini yüzde 50'de sabit bırakmasını beklerken, yıl sonu politika faizi beklentilerinin medyanı yüzde 45 olarak hesaplandı.

Dolar/TL, dün yatay bir seyir izleyerek 32,1899'dan kapanmasının ardından bugün 32,1940 seviyesinden işlem görüyor. Türkiye'nin 5 yıllık kredi risk primi (CDS) ise 263,1 baz puan ile Şubat 2020'den bu yana en düşük seviyesine geriledi.

BUGÜNÜN PİYASALARDA TAKİP GÜNDEMİ

Bugün piyasalarda takip edilecek önemli veriler arasında Türkiye'de mayıs ayı tüketici güven endeksi, Almanya ve Avro Bölgesi'nde mayıs ayı imalat sanayi/hizmet sektörü/bileşik PMI, İngiltere'de mayıs ayı imalat sanayi/hizmet sektörü/bileşik PMI ve ABD'de haftalık işsizlik başvuruları bulunuyor. Analistler, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 11.00 ve 11.100 seviyelerinin direnç, 10.800 ve 10.700 puanın destek konumunda olduğunu kaydetti.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri